Românii au început să-și facă provizii pentru iarnă. Cartofii, mai scumpi decât anul trecut
Your browser doesn't support HTML5 video.
Gustoşii cartofi apar printre primii pe lista de cumpărături. Trebuie să ştiţi însă că faţă de anul trecut s-au mai scumpit, pentru că unii au fost atinşi de mană. În supermarketuri costă deja 2 lei kilogramul.
Micii fermieri şi-au scos deja recolta în faţa porţilor. Un gospodar a vândut deja 18 tone de cartofi şi mai are zece. ”Au fost ploi mai multe şi am scos şi noi o serie mai repede că au început să se strice. Aceia nu pot fi păstraţi, trebuie daţi ca şi cartofi noi, nu prea stau peste iarnă, sunt cruzi, nu sunt maturizaţi”, explică Viorel Pastor, fermier. Aşadar, indiferent de soi, preţurile au crescut simţitor.
Vânzătoare: - 1.50 lei kilogramul, anul trecut a fost 1 leu kilogramul.
Reporter: - Cât aţi reuşit să vindeţi până acum?
Vânzătoare: - Zilnic, 30 de saci. Mai mult cartoful alb, cel făinos, se foloseşte la piureuri. Cei care cumpără cantităţi mari de cartofi şi vor să îi depoziteze, trebuie să fie foarte atenţi. Mulţi arată bine la prima vedere, dar pot fi afectaţi de mână ori de putregai, din cauza ploilor abundente. Aşadar, alegeţi numai cartofi tari, care nu au pe coajă, pete roz-violet ori maronii. ”Când ţinem, e moale în locul acela şi se văd pete şi se strică peste o lună, nu ţine peste iarnă. Sunt şi unele pe care nu se vede, numai dacă le atingi cu mâna, trebuie şi să vezi să atingi”, explică o vânzătoare. Tuberculul de cartof conţine 75% apă şi se îmbolnăveşte uşor în timpul depozitării. Cartofii ar trebui ţinuţi la întuneric, între 3 şi 5 grade Celsius. Cei lăsaţi la lumină se înverzesc şi devin toxici atât pentru oameni, cât şi pentru animale. Gospodinele care îi păstrează în beciuri trebuie să-i aerisească din când în când. Cartofii se pun în boxe de lemn, nu în grămezi, direct pe podea. ”La peste 5 grade deja se încolţeşte, începe procesul de vegetaţie a cartofului. Dacă gradele sunt mai jos decât cele optime, intră procesul chimic prin care cartoful devine mai dulce. La prăjire se brunifică puţin, sunt caramelizaţi”, explică Hunor Benedic, inginer agronom. Seceta din Vestul Europei a afectat şi țări cu tradiţie în cultivarea cartofului, aşa că importurile nu vor fi o soluţie. ”Chiar am avut cereri să livrăm cartofi chips către Germania şi Olanda. Anul acesta am contractat 5000 de tone de cartofi chips din care vom putea face 4500”, spune un fermier. Producătorii mari vând cartofii cu 90 de bani kilogramul, dublu faţă de anul trecut.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!