România are nevoie de forță de muncă în IT, dar nu sunt profesori pentru studenți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Companiile multinaționale venite la noi angajează inclusiv studenți din primii ani, pe care îi instruiesc și îi păstrează.
Pe de altă parte, reprezentanții universităților spun că au încercat să își adapteze programa, dar au prea puțini profesori specializați.
La un târg de joburi din Timișoara sunt disponibile peste 3.000 de locuri de muncă, marea majoritate în domeniul IT.
Dar numărul de absolvenți de profil de la cele două universități din oraș, nu depășește 1.500. Așadar, cerere există, dar nu și forță de muncă specializată.
Miodrag Hojda, purtător de cuvânt Companie multinaţională: "Practic în zona de vest a țării sunt multe companii, de mult timp, care își continuă creșterea într-un ritm destul de accelerat, de asemenea companii noi intră pe piață. Bazinul de selecție nu oferă o marjă foarte mare de mișcare."
Salariile pentru începători pornesc de la 2.000 de lei pentru 6 ore de muncă pe zi. Cei cu experiență ajung la câteva mii de euro. Chiar și așa...
Diana Stânea, training manager: ”Poate să dureze între două săptămâni și 2-3 luni de zile să găsim o persoană specializată pe postul respectiv. Am avut și cazuri când am stat și trei luni de zile în căutare. Unele proiecte stau pe pauză până găsim persoană aceea."
La Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Timișoara e concurență mare. Problema este că sunt tot mai puțini profesori specializați.
Florin Drăgan, prorector Universitatea Politehnică din Timişoara: "Pe zona de IT suntem aproape de punctul limita în care nu mai ai partea de didactic, de oameni care să asigure toate orele. Și atunci, în loc să ții ore cu 15 studenți, ajungi să ții ore cu 25."
Ceea ce înseamnă că profesorul are mai puțin timp la dispoziție pentru fiecare student în parte. Companiile îi aleg însă chiar și pe cei aflați la început de drum cu studiile. Îi angajează pe o perioada de 3 luni și dacă dau rezultate bune, îi păstrează.
Alexandru, student: "Ei caută special posturi part-time sau internshipuri, pentru studenți. Ceea ce mi se pare un lucru ok, având în vedere ca și prim job, ai avea nevoie de integrare în firma să îți explice cam tot, nu să intri direct în pâine."
340 de studenți specialiști în IT ies anual de pe băncile Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași. Numărul lor ar putea fi însă mai mare, dacă s-ar găși profesori în domeniu.
Însă dascălii bine pregătiți fug de învățământ și se angajează la companiile care le dau salarii mai mari.
Prof. univ. dr. Vasile Manta, decan Facultatea de Automatică şi Calculatoare: "Atractivitatea pentru a rămâne în cadrul facultății este foate mică. În momentul de față am scos deja, iar, 4 posturi de asistent și nu ne-a întrebat încă nimeni de așa ceva."
O soluție ar fi ca universitățile să apeleze la specialiștii din companii, care să vină să predea câteva ore la facultate.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 18-03-2018 18:15