Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Podgoriile vor da cel mai bun vin din ultimii 20 de ani. Ce mai spun proprietarii de crame

Your browser doesn't support HTML5 video.

Toamnă a început să ne pună pe mese daruri pline de arome, printre care și carafa de tulburel ori paharul cu vin nou. Însă viticultorii s-au lovit și de grindină care a compromis, în unele zone, peste 60% din rod. 

Tot răul spre bine, spun totuși proprietarii de crame. Deși mai puțini, strugurii au avut mai mult tanin și zaharuri. Și dau cea mai bună calitate a vinului din ultimii 20 de ani.

190.000 de hectare cu viţă de vie au dat, în septembrie, mai degrabă stafide decât boabe de struguri. Iar ce a ieşit e atât de bun încât mulţi nu aşteaptă să se transforme în vin. Românii sunt singurii în lume care beau tulburel.

Licoarea opacă face deja ravagii în metabolism şi în raţiunea clienţilor, dar asta e dovada că tulburelul, la 6 lei litrul, evoluează în direcţia bună, spun vânzătorii din târg.

30.000 de litri de Feteasca Albă, încă la stadiul de tulburel, sunt la fermentat în acest tanc uriaş. Pentru cele peste 5 milioane de sticle îmbuteliate într-un an, fabricanţii foloseau producţia proprie de struguri, de pe 500 ha. Anul acesta, recolta a fost cu 30 la sută sub cea sperata, aşa că vor fi nevoiţi să cumpere materia primă.

Citește și
podgorie
Raiul degustatorilor de vinuri este in Alba. Fiecare casa are vinul ei, crama si etichete cu blazon

Ceea ce înseamnă, pentru vinul de masă, uşoare creşteri de preţ. Românii beau 20 de litri pe an, şi dau, în medie, 15 lei pe o sticlă. Însă pentru cramele premium, volumul scăzut nu e o problemă. Paradoxal, cramele mici din zona Prahova, cu 60 la sută din suprafeţe lovite de grindină, au cel cel mai bun an din ultimele două decenii.

Virgil Mândru: "Este un an foarte dificil. Am început rău în primăvară cu o gheață puternică. N-a mai rămas decât coarda, efectiv."

Reporter: "Cât aţi recoltat faţă de anul trecut?"

Virgil Mândru: "În jur de 40 la sută, deci faţă de unul normal e aproape un an calamitat. Dar în schimb e o calitate extraordinară."

Aici, vinul proaspăt se face în amfore de argilă; în fiecare sunt 250 de litri.

Albertus van der Merwe, vinificator: "Folosim doar cei mai buni struguri, aleşi manual, pentru această cramă. Pentru că în amfore nu avem control total al temperaturii, durează cam 12 zile să obţinem vinul."

Dan Dorneanu, vinificator: "O strălucire foarte vie, un violaceu intens. Sunt notele de prună uscată, un pic de magiun, un pic de prună uscată."

Prima şarjă din vinul nou a fost transferată din tancuri în butoaie din lemn de stejar.

De fapt, va trebui să fim chiar generoşi. Vinurile nobile noi, de serie limitată, vor pleca de la producători cu peste 100 de lei sticla. Le veţi găsi în restaurante - cel mult în magazine de specialitate - la preţ dublu sau triplu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult