Mierea românească, pe cale de dispariţie. De ce scade producţia în fiecare an
Your browser doesn't support HTML5 video.
Totul, mai ales din cauza îngheţului sau a căldurilor excesive de anul trecut, spun ei. Iar pentru că este o afacere destul de costisitoare, mulţi renunţa.
Aurie sau arămie, cu seminţe, mugur de brad ori amestecată cu catina sau orice alte fructe, mierea a fost vedetă în aceste zile la Campina, unde peste 100 producători şi-au dat întâlnire. "Gustul? Un pic acrişor, un pic răcoritor dar în niciun caz mentolat pentru că nu e mentă comună e mentă de baltă."
Convinşi că mierea este sănătate curată, doritorii nu au stat prea mult la negocieri şi au scos din buzunar pentru un borcan de 800 de grame şi 40 de lei.
Anul trecut, spun apicultorii, a fost unul de "supravieţuire" pentru producţie, căci abia s-au făcut 30 de kilograme la o familie de albine. Erau ani, însă, când producţia era aproape dublă.
Mihai Apostolescu, producător: "Stupii rămân fără albine. Am avut în aprilie 30 de grade şi în mai 15 grade şi toate astea albină le resimte din plin."
În timp ce unii au renunţat la afacerea costisitoare, spun ei, alţii continua din plăcere. Târgul de miere de la Campina este deschis şi duminică până la ora 18.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 18-02-2018 07:42