Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marcel Ciolacu a cerut la Buxelles o păsuire de 7 ani pentru aplicarea reformei fiscale. Restul țărilor au obținut doar patru

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut la Buxelles o păsuire pentru aplicarea reformei fiscale, ca să nu fie nevoit să ia măsuri nepopulare în an electoral. 

”Nu cred că vom veni cu creșteri de taxe”, a răspuns șeful guvernului când a fost întrebat cum va aduce mai mulți bani la bugetul de stat.

Șefei Comisiei Europene i-a propus un plan de măsuri care ar trebui aplicate timp de șapte ani, pentru reducerea cheltuielilor statului.

România cheltuie mai mult decât îi permite bugetul, iar premierul Marcel Ciolacu și câțiva dintre miniștri i-au explicat șefei comisiei europene de unde provine deficitul excesiv. Au arătat că statul trebuie să finanțeze investițiile din PNRR și au cerut ca, în mod excepțional, autoritățile să aibă la dispoziție șapte ani în care să reduca deficitul.

Restul țărilor au obtinut doar patru ani de grație.

Citește și
bogati
Țara occidentală în care trăiesc cei mai mulți români a dublat impozitul forfetar pentru superbogați

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Am explicat foarte clar de ce ne dorim un plan pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar, pentru că în 2025 și 2026 urmează cele mai mari investiții cu fonduri europene și avem nevoie de bani pentru cofinanțare.”

Nici premierul, nici ministrul de finanțe nu au dezvaluit care sunt măsurile concrete care ar trebui să aducă peste 140 de miliarde de lei la buget, atat cât este estimat deficitul până la finalul anului. Ar fi însă vorba despre eternele măsuri niciodată concretizate - colectarea datoriilor și reducerea evaziunii.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: ”Nu cred că vom veni cu masuri de creșterei de taxe. Suntem la 175 de miliarde arierate de colectat. Dacă unui american îi e frică de ceva, îi e frică de fisc. Nu mai putem să trăim așa. Nu pot să cer să vin cu taxe noi cât timp cât am 8% din PIB datorii necolectate sau 10% evaziune.”

Nici sumele din PNRR nu sunt o garanție sigură. Politicienii nu au îndeplinit trei dintre condițiile impuse de executivul european pentru a primi 2,7 miliarde de euro din cererea trei de plată a PNRR.

Una dintre acestea se referă la reducerea de la 500.000 de euro la 70.000 de euro a plafonului la care microîntreprinderile trebuie să plătească impozit pe profit.

Marcel Ciolacu, premier: ”Cred ca se impune o decizie politică pe care să o avem in interiorul Coaliției, dacă vom îndeplini jalonul în acest monemnt sau în următorul jalon, sau își asumă România, politic să renunțăm la o parte din suma din cererea de plată 3 și nu facem modificarea.”

În discuția cu Ursula von der Leyen, premierul l-a propus oficial pe europarlamentarul Victor Negrescu comisar european din partea României. Nu a fost stabilit încă ce portofoliu va primi, dar social-democrații și-ar dori să fie din domeniul economiei, diferit de ce isi doresc liberalii.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: ”Sunt alte două portofolii care pot fi discutate - agricultura poate fi variantă și cel al extinderii. Fiecare trebuie negociat la nivelul Comisiei”.

Surse politice susțin însă că numele lui Victor Negrescu a fost deja agreat cu președintele Klaus Iohannis.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult