Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mâncarea „bio” câștigă teren în România, datorită prețului. În ultimul an s-a scumpit mai puțin decât cea „convențională”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mâncarea „bio”, căutată în ultimii ani de familiile cu copii mici și de persoanele care fac sport ori vor hrană ”curată”, câștigă teren, paradoxal, grație prețului.

În ultimul an s-a scumpit mai puțin, spun cumpărătorii, dar și furnizorii, decât alimentele produse convențional.

15 % din cantitatea de lapte, brânză și ouă vândută în magazinele mari, dar și online, provine din agricultura biologică.

Un pomicultor din Bacău a plantat pe 9 hectare aluni ecologici, iar la rădăcina lor vor crește curând trufe negre. În prezent, 10 la sută dintre nucile și alunele vândute la noi și 2 la sută dintre legume sunt din surse bio.

Ion Pascaru, pomicultor: ”Este foarte greu, pentru că costurile sunt duble aproape triple tot ce înseamnă substanţe organice cu care trebuie făcute tratamente fitosanitare. Clar, o plantaţie biologică nu va produce în acelaşi ritm ca o plantaţie clasică, pentru că acolo îngrăşămintele, pesticidele, ierbicidele sunt mai ieftine.”

Citește și
agricultura
România, codașă la agricultura ecologică. Cum au rămas mulți fermieri fără certificate

În timp ce în fermele avicole cu regim intensiv cresc două generații de pui, în cele ecologice se formează una singură.

5.400 de pui bio din rasa Hubbard au ieșit din dormitoarele din spatele meu la o baie de soare și o gustare cu păpădii și gălbenele. Este un soi cu creștere lentă, care ajunge la maturitate în 80 de zile, față de 40 de zile, cum sunt cei din agricultura convențională.

E nevoie de mai mult personal să tundă pajiștea și să curețe cu produse organice. În magazine, pasărea bio costă 25 de lei kilogramul, față de 20, cea hrănită cu nutrețuri.

La ouăle bio, condițiile sunt și mai stricte. Oricine intră poartă combinezon. În lipsa acestor măsuri, o bacterie adusă de un vizitator poate decima toată ferma, fiindcă folosirea antibioticelor e interzisă.

Cuibarul e lângă o pășune bogată, cu spațiu de trei ori mai mare, față de cele din baterii.

Daniela Trandafirescu, inginer zootehnist: ”La exterior au 4 metri pătrați pe cap de pasăre, iar la interior există 6 găni pe mp. Nu mai mult de 3.000 de găini pe un compartiment.”

Găinile relaxate fac 30 de ouă pe lună. Cei care speră la hrană ”curată” dau un leu 70 pe un ou bio, față de 1 leu 20, oul clasic.

Desigur, există clienți care spun că au surse mai sigure decât producătorii bio: ”Familia. Și știu ce și cum le fac. Ce pun în pământ, ce semințe, ce îngrășământ...”

Cercetătorii spun totuși să dați crezare numai celor certificați oficial.

Ioan Toncea, cercetător agricultură biologică: ”Toate produsele din lume, dacă au un certificat pe care scrie că sunt ecologice, atunci sunt ecologice! Respectă standardele.”

Spațiile de producție bio trec periodic prin testări ale apei, hranei și solului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult