Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Județul în care un sfert dintre localități funcționează pe datorie. Dacă ar cheltui doar banii proprii ar fi în faliment

O mulțime de localități dintr-un județ din Crișana nu au capacitatea să își acopere cheltuielile curente de administrare.  

În județul Bihor multe administrații locale nu doar că nu au bani să investească, dar nici măcar nu își pot acoperi propriile cheltuieli curente.

Există 10 UAT-uri care nu își scot nici măcar cheltuielile de funcționare, scrie ebihoreanul.ro.

„Una este să fii primar în Oradea, unde ai venituri mari la dispoziție, și alta este să conduci o comună din capăt de județ, unde încasările sunt mici. Totuși, principiile sunt aceleași: să te îngrijești de încasarea veniturilor, să nu lași banii să se piardă și să nu risipești resursele pe proiecte care nu aduc câștig locuitorilor”, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Conform datelor Administrației Județene a Finanțelor Publice, dacă ar fi firme, aproape tot a patra primărie din județ ar fi falită.

Citește și
Carnea de miel
Mielul este mult mai scump decât anul trecut. Prețurile diferă semnificativ de la un județ la altul: unde e cel mai ieftin

„Există 10 unități administrativ teritoriale în cazul cărora veniturile proprii asigură mai puțin de 85% din finanțarea cheltuielilor de funcționare”, a transmis AJFP Bihor.

Pe lista celor care anul trecut nu și-au putut asigura singure nici măcar propria funcționare se numără primăriile comunelor Balc, Cetariu, Criștioru de Jos, Derna, Lugașu de Jos, Petreu, Sălacea, Ștei și Tămășeu, precum și a orașului Vașcău.

În plus, trei primării - Câmpani, Căbești și Popești - au încasat mai puțin de jumătate din veniturile prognozate, adică taxele și impozitele de la localnici și firme.

Patru primării - Paleu, Finiș, Uileacu de Beiuș și Vașcău - au cheltuit anul trecut pentru investiții mai puțin de o zecime din banii pe care i-au avut.

Potrivit evidențelor AJFP Bihor, anul trecut 17 UAT-uri dintre cele 102 existente în Bihor și-au încasat veniturile de la cetățeni și firme în proporție de peste 95%. Lista este deschisă de CJ Bihor și mai cuprinde comunele Aștileu, Budureasa, Cărpinet, Cefa, Ceica, Cociuba Mare, Diosig, Gepiu, Mădăras, Pomezeu, Sânmartin, Șinteu, Tărcaia, Toboliu, Pietroasa și Rieni.

14 UAT-uri au alocat pentru investiții peste 60% din venituri: CJ Bihor plus primăriile Oradea, Beiuș, Marghita, Valea lui Mihai, Borș, Cociuba Mare, Drăgești, Lugașu de Jos, Olcea, Sâmbăta, Sânnicolau Român, Tărcaia și Tăuteu.

Anul trecut 16 UAT-uri au cheltuit pe salariile angajaților sub 10% din veniturile proprii: CJ Bihor, Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Valea lui Mihai, Borod, Borș, Cociuba Mare, Drăgești, Lugașu de Jos, Sânnicolau Român, Sânmartin, Ștei, Tărcaia și Țețchea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult