Impresia unui tânăr neamț care a ajuns să lucreze în România. Dezavantaje față de Germania
Your browser doesn't support HTML5 video.
Străinii sunt mai organizaţi şi mai prietenoşi, spun specialiştii în resurse umane. Numărul expaților cu pregătire superioară a crescut cu 20% în ultimii doi ani.
Cei mai mulţi străini bine plătiţi sunt specialişti IT, manageri de proiect, ingineri mecanici sau electronişti. Spre deosebire de români, au anumite calităţi dezvoltate în mediile de lucru occidentale, spun cei care i-au recrutat.
Doru Dima, doctor în psihologia muncii: "Ei vin şi cu metode noi de lucru în organizaţii. Vorbesc despre planificare, despre partea de gândire strategică, despre partea de lucru cu oamenii."
O companie internaţională cu sedii în Bucureşti şi Craiova le oferă specialiştilor străini cazare, abonament la sala de sport şi asigurare medicală.
Bărbat: "Aici, candidaţii noştri pot să-şi bea ceaiul sau cafeaua şi să se relaxeze cât timp aşteaptă să devină parte din echipa noastră."
Femeie: "Odată ce ai ajuns pe etajul operaţional, poţi simţi energia pozitivă cu care angajaţii noştri colaborează cu clienţii."
Într-o companie, 6% dintre angajaţi, adică 80 de persoane, sunt din alte ţări.
Ioana Boboc, HR manager companie outsourcing: "Marea majoritate ocupa funcţii de specialist customer experience."
Mario este unul dintre străinii care lucrează la noi. Are 28 de ani, vine din Germania şi este angajatul unei companii care se ocupă de marile proiecte rezidenţiale.
Mario spune că jobul din România îi dă mai multă libertate. Într-o companie nemţească ar fi fost aproape imposibil.
Mario Beckstein: "Suntem prieteni şi nu contează în ce funcţie eşti aici, la firma noastră de exemplu. În Germania totul e mai strict, mai serios. Aici există clar un risc mai mare şi am anumite dezavantaje, respectiv financiare."
Şi artiştii şi-au găsit locul în România. Marco vine din Milano, a studiat în Marea Britanie, iar acum dansează la teatrul de balet din Sibiu.
Marco Palamone, dansator: "Căutam o companie în care putem creşte şi ne putem îmbunătăţi tehnică. Şi cred că teatrul de balet de aici, ne-a oferit asta. Putem dansa şi lucra cu coregrafi uimitori."
Iar colega sa, Natalie, a ajuns aici tocmai din Australia.
Natalie Barbis, balerină: "Când vine vorba de salariul de aici, sunt recunoscătoare. Pot să închiriez un apartament împreună cu un coleg, pot să-mi plătesc facturile, să ies în oraş."
Crina Mareș, purtătorul de cuvânt al Teatrului de balet din Sibiu: "Alături de cultura lor aduc tehnici de dans, repertoriu şi diversitatea culturală întotdeauna atrage."
În aceste cazuri, salariile străinilor sunt asemănătoare cu cele ale românilor, însă le sunt decontate cheltuielile cu mutarea într-o ţară străină.