Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filmul prăbușirii Euroins. Ce se întâmplă cu cele 2,5 milioane de polițe emise deja

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cutremur pe piața asigurărilor, după ce Euroins, cel mai mare vânzător de polițe RCA din România, a rămas fără autorizație de funcționare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a descoperit că firma nu dispune de garanții pentru a-și acoperi obligațiile către clienți, adică un deficit de 400 de milioane de euro. Anunțul vine după doi ani în care compania de asigurări a fost în mai multe rânduri controlată și sancționată de autorități, care acum îi cer falimentul. Ar fi al patrulea faliment de răsunet care a dat peste cap piața de RCA în ultimii zece ani. Compania de asigurări a anunțat că va contesta decizia.

Între timp, cele 2,5 milioane de polițe emise de Euroins, rămân valabile și vor fi gestionate de Fondul de Garantare pentru Asigurați.

Liderul pieței RCA, Euroins, a rămas fără autorizație de funcționare, adică nu mai poate vinde polițe, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat starea de insolvență a companiei, care practic dechide calea către faliment.

Daniel Apostol, Purtător de cuvând ASF: “Din 2020 până în martie 2023, aceasta societatea are un istoric negativ - avem peste 26 de sancţiuni date acestei societăţi. (Reporter: Cine este vinovat de falimentul la orizont al Euroins?) Răspunsul vine de la sine - măsura vine în contextul în care societatea a încălcat legislaţia. De fiecare dată când a fost prinsă că nu se conformează legislaţiei, am aplicat sancţiuni.”

Citește și
ASF
ASF: Prin ieșirea Euroins "în sfârșit se face curat", nu va fi același efect ca la City

ASF a constatat printre alte nereguli că firma de asigurări Euroins are nevoie de 400 de milioane de euro pentru a îndeplini condiţiile de solvabilitate.

Reacția Euroins

Conducerea Euroins, parte a grupului bulgar Eurohold, spune că e surprinsă de decizia Autorităţii pentru Supraveghere Financiară și o va contesta. Reprezentanții companiei mama din Bulgaria vorbesc chiar de „o preluare ostilă”.

Tanja Blatnik: “Concret, Euroins spune că ASF ignoră două audituri independente, aflate în desfășurare, care se vor încheia la sfârșitul acestei luni și că acum identifică toate mijloacele legale prin care să conteste decizia autorității. Compania de asigurări spune că a sesizat la rândul său încălcări ale legislației făcute de comisia de audit din partea ASF.”

Ea a revenit cu precizări.

Tanja Blatnik – CEO Euroins Romania: "Suntem absolut surprinși de ceea ce s-a întâmplat cu Euroins în această dimineață, prin decizia ASF care a intrerupt în mod abrupt activitatea unei companii care și-a îmbunătățit fundamental operațiunile în ultimii doi ani - răspunzând tuturor solicitărilor clienților, partenerilor și autorității de reglementare, aducand inclusiv o majorare de capital de 400 milioane de lei. Această companie are voința și puterea de a depune toate eforturile și resursele necesare pentru a continua să îmbunătățească serviciile și să găsească soluții. În ciuda abordării noastre constructive constante și a posibilității de a obține în doar câteva zile audituri independente din partea autorității europene de reglementare EIOPA și din partea BERD, ASF a decis să actioneze in acest fel din motive care ne sunt necunoscute. De ce aceasta graba? Aș dori să mă adresez clienților noștri, partenerilor și celor 570 de angajați: în prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a apăra locurile de muncă, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților noștri, investițiile acționarilor și nu in ultimul rand stabilitatea pieței financiare."

Ce trebuie să știe șoferii care au polițe la Euroins

Euroins este lidera pieței de asigurări auto obligatorii - RCA - cu peste 2,5 milioane de polițe. Șoferii care au polițe la Euroins trebuie să știe că asigurările sunt în continuare valabile, dar ele vor fi mai departe gestionate de Fondul de Garantare a Asiguraților, care administrează temporar compania. Așadar, și dosarele de daună vor fi soluționate tot de acest Fond. Polițele rămân valabile pentru cel mult 90 de zile de la momentul în care este deschisă procedura de faliment în instanță. După cele 90 de zile, contractele de asigurare încetează de drept, iar oamenii trebuie să încheie alte asigurări, la alţi asiguratori.

Se cere demisia conducerii ASF

Euroins ar fi al patrulea eșec răsunător de pe piața asigurărilor, după Astra, Carpatica și City, din 2021. În aceste condiții mulți se întreabă cum a supravegheat piața Autoritatea de Supraveghere. Unii politicienii cer convocarea unui plen reunit în Parlament în care să fie decisa demiterea conducerii ASF.

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei: “ASF-ul nu îşi face treaba şi după cum se vede din cele patru falimente. Euroins lasa o gaură de 400 de milioane de euro, este o sumă absolut colosală, care se acumulează în ani de zile. Despre Euroins se ştia de multă vreme, dar toţi au zis să lase grenada să nu explodeze în mandatul lor, dar iată că inevitabil a explodat. Gaură de 400 de milioane de euro. Va fi pusă în cârca tuturor celorlalţi plătitori de RCA.”

Mădălin Roșu, Asigurătorilor de Autovehicule: “În ultimii ani am asistat la nişte falimente, piaţa le digera greu, iată că observăm că industria de asigurări plăteşte în urma falimentelor Astra, Carpatica, City. Da, este un șoc, da, cu siguranță va fi greu de absorbit. Industria de asigurări spune de foarte mult timp că legislația trebuie să fie modificată.”

Între timp, Guvernul promite protejarea asiguraților, iar liderii coaliției de guvernare spun că se ia în calcul plafonarea prețurilor din asigurări, pe o perioadă limitată de timp, deși specialiștii avertizează că asta ar putea duce ulterior la o explozie a prețurilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult