Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Față de 2022, chiriile în România au crescut și cu 15%. Studenții vor să evite căminele, însă ”prețurile sunt destul de mari”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Am intrat în perioada anului în care închirierea unei locuințe se face greu și cu bani mai mulți. Cererea este tot mai mare, pentru că studenții care nu stau la cămin trebuie să-și găsească o casă pe perioada studiilor. 

Față de anul trecut, chiriile au crescut, în medie, cu 15%.

Anunțurile studenților care își caută o locuință în marile centre universitare au început să curgă pe platformele online. După doi ani de stat în cămin, Bianca vrea să se mute cu chirie. ”Prețurile sunt destul de mari. Ideea e că eu am plecat de premiza că vreau să îmi găsesc o garsonieră, însă prețul unei garsoniere în București este aproximativ cât ai da pe un apartament, poate nu foarte bine mobilat, și de aceea până la urmă am mai găsit încă o persoană cu care să stau în chirie și să împărțim chiria” - spune studenta.

Odată cu cererea, au crescut și tarifele.

Suma medie necesară pentru închirierea unui apartament cu 2 camere s-a majorat anul acesta cu 13% în Capitală, unde tinerii vor plăti în medie 480 de euro pe lună.

Citește și
chirii schimbari cod fiscal
Chiriile au crescut în timp ce vânzările de locuințe au scăzut cu 23%. În Constanța chiriile sunt cu 20% mai mari

S-au înregistrat creșteri mari și în Cluj-Napoca, o mărire de 16 procente, sau la Brașov, cu peste 11%. Însă cele mai ridicate tarife le observăm la apartamentele cu 3 camere.

Chiria pentru astfel de locuințe a urcat cel mai mult în Constanța, unde prețul mediu a urcat cu 23 de procente.

Daniel Crainic, director de marketing portal imobiliare: ”Vom avea studenții foarte activi în centrele universitare în marile orașe care vor reprezenta un surplus de 20 până la 25% pe cerere. Putem face o medie, această medie se situează pe undeva spre 15%.”

Potrivit unei platforme cu anunțuri imobiliare, studenții caută un apartament de 2 camere, pe care să il poată împărți cu cineva, ca să achite mai ușor chiria și utilitățile.

Răzvan Ceapă, reprezentantul unei platforme imobiliare: ”Este bine să cauți ceva în bugetul pe care îl ai, pentru că va fi un component semnificativ al costurilor pe care le va avea în perioada următoare. Pe cât posibil să facă un contract pentru spațiul pe care îl închirază și în cele din urmă este foarte bine să analizeze starea tehnică a apartamentului”.

Potrivit specialiștilor, cea mai bună perioadă pentru închirierea unei locuinței este iarna, când scade cererea - sau în iulie, când începe vacanța studenților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult