Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Piaţa imobiliară din România dă semne de schimbare. Unde sunt cele mai mari scăderi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Piaţa imobiliară înregistrează pentru a doua lună consecutiv scăderi de preţuri, după creşterile spectaculoase din ultimii ani.

Dacă la nivel naţional ieftinirile sunt în continuare timide, cu o medie de 0,4%, în Capitala locuinţele noi sunt mai ieftine cu peste 3 procente.

Era de aşteptat, spun economiştii, care pun totul pe seama creşterii euro, a presiunii pe dobanzi şi pe limitarea gradului de îndatorare pentru creditele noi.

Luna trecută, preţurile la nivel naţional au fost în scădere cu 0,4%

În Constanța, de pildă, locuinţele au pierdut un procent din valoare, însă, în Capitală, unde este cel mai mare stoc de apartamente din ţară, este o situaţie aparte. Vânzătorii au cerut în medie mai puţin cu 2%, însă o scădere destul de mare se remarcă pe segmentul imobiliarelor noi, de 3,4%.

DANIEL CRAINIC, IMOBILIARE.RO: "Explicaţia este că numărul celor interesaţi sa achizitioneze o locuinţă s-a diminuat pe fondul creşterii cursului valutar pe de o parte, tuturor discuţiile socio-politice pe de altă parte. Dezvoltatorii reacţionează mai repede decât cei care vând apartmente vechi".

Citește și
imobiliare
Apartamentele cu întreținere aproape zero. ”Poți plăti creditul cu 10 ani mai devreme”

În ultimul an, potrivit BNR, cererea de apartamente în toată România a fost în fiecare lună în scădere.

In primul trimestru, romanii au cumpărat cu 26% mai puţine apartamente şi case decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar scăderea tranzacţiilor s-a menţinut şi luna trecută. Oamenii s-au şi gândit mai mult până să ia o decizie, arata raportul BNR. 90 de zile în medie, pentru o locuinţa, faţă de 80 de zile în urmă cu un an.

Precauţia romanilor se reflectă şi în numărul de credite acordate. În timp ce creditele Prima Casă, cu dobândă variabilă, au scăzut, cele cu dobândă fixă, care îi protejează câţiva ani pe cumpărături, au fost în creştere.

Cele cu dobândă fixă sunt 25% acum din totalul creditelor ipotecare faţă de 15% cu un an în urmă şi faţă de 6% în 2017.

Iar dacă sunteţi totuşi în căutarea unei case, economiştii vă îndeamnă să fiţi prudenţi.

Economist: ''Sunt foarte multe proiecte imobiliare în piaţa care trebuie vândute, sunt foarte multe proiecte începute, există şi aici o bulă la nivel de constructori şi cu siguranţă lucrurile acestea vor avea o corecţie mai devreme sau mai târziu. Eu cred că cel puţin 10-15% vom vedea în următorii ani fără nicio urmă de îndoială, o corecţie în jos pe aceste preţuri".

Pe de altă parte volumul lucrărilor din construcţii a scăzut cu 13% anul trecut faţă de anul anterior.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult