Modifica setarile cookie
Toate categoriile

După ce a aplicat o ”terapie de șoc”, Argentina a reuşit să înregistreze în primul trimestru din 2024 un excedent bugetar

Argentina a reuşit să înregistreze în primul trimestru din 2024 un excedent bugetar de 275 de miliarde de peso (300.000 de dolari), a anunțat bucuros noul preşedinte Javier Milei, care evocă o ”realizare istorică”.

Javier Milei a subliniat că Argentina a înregistrat primul său excedent public trimestrial din 2008 încoace.

În urmă cu câteva luni, noul președinte anunța că va aplica o terapie de șoc economiei Argentinei.

În primul trimestru al lui 2024, statul argentinian a înregistrat un excedent de aproximativ 275 de miliarde de peso (309.000 dolari), a anunţat luni la telviziunea naţională preşedintele argentinian.

”Acesta este primul trimestru cu un excedent financiar din 2008”, a subliniat el, referindu-se la primul an de guvernare al rivalei sale politice de stânga Cristina Kirchner, potrivit News.ro, care citează AFP.

Citește și
Javier Milei
Resetare economică în Argentina. Depreciere forțată a monedei naționale și tăieri masive din subvenții și programe sociale

Este vorba despre ”o relizare de dimenisuni istorice la scară mondială”, s-a lăudat Javier Milei, care a ajuns la putere în decembrie.

”Dacă statul nu cheltuieşte mai mult decât încasează şi nu a recurs la emiterea (de monedă), nu există inflaţie. Asta nu e magie”, a adăugat Javier Milei, un economist ultraliberal care se defineşte el însuţi drept un ”anarho-capitalist”.

Şeful statului argentinian a promis să aducă deficitul bugetar la zero - un obiectiv mai ambiţios decât cel impus de către Fondul Monetar Internţaional (FMI), cu care Argentina a încheiat un acord de împrumutare a sumei de 44 de miliarde de dolari.

În acest scop, el a lansat un program de austeritate draconic, care include o paralizie a lucrărilor publice, concedierea funcţionarilor, închiderea administraţiilor, reducerea subvenţiilor şi ”îngheţarea” bugetului, în contextul în care inflaţia a atins 290% pe an, iar jumătate din populaţie trăieşte în sărăcie.

”Să nu speraţi la o soluţie prin cheltuieli publice”, avertizează Javier Milei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult