Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce nu scad prețurile la imobiliare, deși oferta este mai bogată decât în 2018

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prima lună din an a adus cu 25% mai multe apartamente de vânzare în București, față de începutul anului trecut. 2300 de locuințe au fost scoase pe piață din Capitală în ianuarie, arată statistica imobiliară.

Dar, deși oferta este mai bogată, prețurile sunt încă peste cele din 2018, deocamdată.

Ianuarie a adus o abundență de anunțuri pe site-urile de imobiliare pentru București. ''Finisaje de excepție'', ''mobilat și utilat'', ''preț promoțional'' - sunt toate cuvinte prin care proprietarii vor să-și atragă cumpărători.

Dragoș Vilceanu, Asociația Brokerilor Imobiliari: ”În ultimii doi ani, prețurile au crescut cu 20-25%, așa că avem de unde să scădem și pe acest fond proprietarii s-au gândit să le scoată la vânzare chiar din primele zile ale lunii ianuarie. Din păcate, nu toți cumpărătorii se grăbesc să cumpere''.

În ianuarie, anul acesta, pe piața bucureșteană au apărut 2.300 de noi oferte de apartamente, cu 25% mai multe față de ianuarie 2018, potrivit statisticii Asociației Brokerilor Imobiliari.

Citește și
vila bran
Românii care au investit în cabane, fără să aibă suficienți turiști. Cu ce preț le vând

Specialiștii estimează că anul acesta ar putea fi scoase la vânzare, în total, 33.000 de apartamente în București, dacă ritmul de creștere în ianuarie va fi păstrat. Statistica arată că, în Capitală, oferta variază între 25.000 și 30.000 de locuințe.

Liviu Andrei, broker credite: ”Teoretic, o mărire a ofertei de imobiliare ar trebui să însemne o scădere a prețurilor, însă nu vedem acest lucru, a crescut și cererea pe lângă ofertă în luna ianuarie. București, Cluj, Timișoara, chiar și Brașov sunt orașe-magnet care atrag tineri care doresc să cumpere”.

Marile orașe au fost și ''locomotivele'' creșterii prețurilor din imobiliare. Totuși, economiștii prevăd că dezvoltatorii ''strânși cu ușa'' de plata facturilor vor fi ce mai dispuși să lase la preț.

Iancu Guda, analist financiar: ”Au început să fie agresivi în publicitate, cu campanii promoționale, de reduceri 10%. Construiesc cu 700-800 de euro și vând cu peste 1.500 de euro, poate 2.000 de euro, au profituri foarte mari”.

Condițiile de creditare mai restrictive, creșterea euro în raport cu leul și nivelul ROBOR ar putea influența și mai mult scăderea prețurilor.

Deocamdată, pentru garsonierele din București, prețul mediu cerut de proprietari este de 44.400 de euro, iar pentru apartamentele cu 4 camere sare de 120.000 de euro.

Când e vorba de vânzarea efectivă, însă, statisticile Agenției Naționale de Cadastru arată o scădere. În decembrie, anul trecut, de exemplu, s-au tranzacționat doar 2.750 de apartamente în Capitală, față de 3.370 cu un an în urmă, iar în Cluj, numărul a fost la jumătate față de 2017.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult