Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce a amendat ANPC 11 bănci din România. ”Presiunea financiară asupra consumatorului a născut monștri”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a amendat 11 bănci din România cu 550.000 de lei, în total, pentru practici înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor.  

Comisarii ANPC susțin că băncile îi forțează pe clienți să ramburseze în primii ani sume enorme din dobânda creditului și prea puțin din valoarea reală a împrumutului. În consecință, ANPC a propus băncilor să-și notifice toți clienții, care ar putea beneficia de grafice de rambursare modificate. 

Conform ANPC, băncile din România emit clienților în mod automat grafice de rambursare în care doar 25% din suma lunară de plată se scade din împrumut, iar restul de 75 % înseamnă dobândă. Astfel, în primii ani este plătită preponderent dobânda și prea puțin din creditul efectiv.

Horia Alexandrescu: ”Mulți și-au dorit la un moment dat să ramburseze anticipat și au constatat că nu achitaseră decât dobânzi. Presiunea financiară asupra consumatorului a născut monștri, în sensul că mulți dintre aceștia nu și-au mai permis să achite ratele. Toate modificările legate de dobânzi IRCC, Robor și toate cele s-au aplicat unor sume foarte mari din ratele achitate de consumatori, în condițiile în care acestea puteau fi mult mai mici dacă s-ar fi păstrat proporția din ce înseamnă suma totală”.

Totuși, analiștii financiari consideră că actualul algoritm prin care sunt calculate scadentarele clienților nu sunt înșelătoare. Cei mai mulți dintre clienți ar fi chiar avantajați de actuala practică - cea a ratelor egale, care nu presupune o rată mai mare în primii ani.

Citește și
banca, clienti
Banii din conturile românilor au ajuns la un nivel record: au depășit pragul de 300 de miliarde de lei

De exemplu, la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, cu dobândă de 9,21 %,  suma de plată pentru ratele descrescătoare ar fi cu 564 de lei mai mare față de cea cu rate egale, însă dobanda plătită în final ar fi cu peste 141.000 de lei mai mică.

Irina Chițu, analist financiar: ”Poate fi înșelător doar faptul că nu i s-a făcut fiecărui consumator o simulare cu mai multe tipuri de scadențare, la ratele descrescătoare presupun că la început plătești o rată mai mare și trebuie să te încadrezi ca să plătești această rată mai mare, ca să îți permită venitul. În funcție de această primă rată se calculeaăa gradul de îndatorare”.

ANPC va fi alături de clienți dacă se ajunge la proces cu băncile

Reprezentanții ANPC doresc mai multă transparență din partea băncilor și cer un echilibru între clienți și creditori.

Horia Alexandrescu: ”La leasing nu achiți întâi tot ceea ce înseamnă dobânzi și taxele aferente obținerii leasingului și abia după aceea îți cumperi mașina. Nu, lucrurile sunt păstrate proporțional. Este o rată ce decontează mașina. De ce? Pentru că aceasta este în raport cu trecerea timpului perisabilă”.

Clienții băncilor care au credite cu termen de rambursare mai mare de 10 ani ar putea primi grafice de rambursare recalculate. Cel putin asta spun comisarii ANPC care au cerut băncilor să emită grafice în care creditul principal să fie calculat în rate egale pe întreaga perioadă a creditului, raportate la dobânda aferentă împrumutului.

ANPC a anunțat că rezultatul acestor verificări va fi trimis și Consiliului Concurenței. Mai mult, vor fi emise ordine de încetare a acestor practici și, dacă e cazul, instituția va fi alături de clienți într-o eventuală confruntare în instanță.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult