Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câți bani a strâns statul, până acum, de pe urma amnistiei fiscale. ANAF a șters datorii de 1,1 miliarde de lei

Statisticile ANAF arată faptul că măsura a fost aplicată în cazul a 19.095 de firme și persoane fizice. În acest fel 4,36 miliarde de lei au ajuns la bugetul de stat, asta în timp ce autoritățile au șters datorii de 1,1 miliarde.

Autoritățile au transmis informări către 1,47 milioane de datornici, cu toate cestea doar 149.589 au început demersurile pentru a beneficia de amnistia fiscală. ANAF a soluționat peste 100.000 de dosare, însă doar aproximativ 20.000 au primti și un răspuns pozitiv, notează Profit.ro.

Măsurile reglementate prin OUG 107/2024, aşa cum a fost modificată prin OUG 112/2024 se aplică pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi: persoane fizice; persoane juridice, de drept public sau privat; asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică; persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale.

În plus, ANAF explică faptul că amnistia fiscală se mai aplică pentru unităţi administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţii publice, astfel cum sunt definite prin Legea 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

Aministia extinsă

Ministerul Finanţelor a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, a anunţat recent ministrul Marcel Boloş. „Vin astăzi cu două anunţuri importante: Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-şi clarifice situaţia fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungirea termenului pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală şi plată până la 20 decembrie. Am luat această decizie pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită faţă de cele de până acum. Fiind mai aproape de contribuabili şi mult mai uşor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care vor şi-au prezentat deja intenţia să beneficieze. Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poştei Romane şi a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesaţi să-şi achite obligaţiile fiscale”, a scris Marcel Boloş. El a menţionat că formularele care s-au depus de către contribuabili, notificarea şi cererea de anulare, au fost simplificate, astfel încât pentru contribuabili accesarea acestor măsuri fiscale să fie o formalitate prin care să îşi manifeste intenţia de a beneficia de aceste anulări de obligaţii, iar pe de altă parte, să aibă timpul necesar pentru a-şi asigura lichidităţile financiare pentru achitarea obligaţiilor bugetare.

Citește și
ANAF a publicat ghidul pentru amnistia fiscală. Termenul-limită până la care trebuie depuse cererile
ANAF ia în calcul prelungirea termenelor pentru amnistia fiscală. ”Angajații sunt sub presiune”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult