Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BNR a majorat prognoza de inflație la 5%, la final de 2024. Marile pericole la adresa buzunarelor și a bugetului național

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inflația nu pierde din putere nici spre finele anului, tocmai când avem listele de cumpărături mai lungi. Deși estimările BNR din vară arătau o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor, datele de acum arată diferit.

Seceta severă, veniturile mai mari în cazul unora și cheltuielile statului au alimentat inflația. Iar îngrijorarea pentru anul viitor este justificată.

Economiștii Băncii Naționale prevăd un nivel al ratei anuale a inflației de aproape 5% la finele lui 2024. Anterior estimarea era de 4%.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Prognoza de inflație pentru sfârșitul acestui an este de 4,9%, mai mare decât cea anterioară de 4%. Nu vedem că inflația se mai duce în jos așa cum am văzut în vară. În funcție de măsuri, inflația va putea să fie mai mare sau mai mică. Nu orice strângere a curelei e dureroasă, se poate concepe și cu o dietă sănătoasă și atunci efectul e mai bun”.

Seceta, unul dintre factorii care agravează inflația

Prețurile de acum ale alimentelor au fost majorate și de fenomenele meteo din vară. În multe regiuni ale Europei recoltele au fost slabe și importurile au crescut. Temperaturile extreme au afectat randamentele agricole pe 40% din suprafețele cultivate de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui de la noi, menționeză un raport al unei bănci.

Citește și
cumpărături
Campionii Uniunii la depreciere. Inflaţia din România este cea mai mare din UE pentru a şaptea lună la rând

Seceta severă care ne-a afectat și pe noi, dar și alte state europene, va avea în continuare o amprentă nedorită asupra prețurilor, arată analiza bancherilor. Inflația este alimentată și de creșterea salariilor, care nu în toate cazurile a fost însoțita și de creșterea productivității, atrag atenția specialiștii.

Pentru anul viitor, dacă deficitul bugetar va scăpa de sub control, economiștii se tem de creșteri de taxe care se vor vedea apoi și în prețuri.

În planul său de scădere treptată a deficitului bugetar, pe următorii șapte ani, Guvernul nu menționează creșteri de taxe, ci doar măsuri de majorare a veniturilor concomitent cu reducerea cheltuielilor aparatului de stat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult