Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BNR a majorat dobânda cheie la 5,50% pe an. Războiul din Ucraina și politica fiscală, printre riscurile semnalate de BNR

Rata dobânzii de politică monetară a fost majorată vineri la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75%. Aceasta va intra în vigoare începând cu 8 august, informează Banca Națională a României.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât vineri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la la 4,50% pe an, de la 3,75%, transmite Agerpres.

Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate vineri de CA al BNR pe probleme de politică monetară.

Riscurile asupra economiei, deci indirect asupra inflației  

"Incertitudini sunt totuși asociate impactului prezumat, dar și duratei schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili. Riscuri notabile continuă, de asemenea, să vină din evoluția cotațiilor produselor energetice, precum și din persistența blocajelor în lanțuri de producție și aprovizionare – în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate –, cărora li se alătură cele decurgând din seceta prelungită pe plan intern și în alte țări europene", precizează oficialii BNR în comunicatul oficial privind decizia de majorare a dobânzii cheie. 

Citește și
bani BNR
De ce a majorat BNR dobânda de politică monetară. Analist: „O asemenea majorare nu s-a mai întamplat de la criza precedentă”

La aceste riscuri se adaugă însă și politica fiscală internă, a statului, respectiv cât și cum cheltuiește banii publici. "Incertitudini și riscuri majore sunt însă asociate și conduitei politicii fiscale, având în vedere cerința continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv și al tendinței generale de înăsprire a condițiilor de finanțare, dar într-o conjunctură economică și socială dificilă pe plan intern și global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populație și firme, cu potențiale implicații adverse asupra parametrilor bugetari. Din această perspectivă, deosebit de importante sunt coordonatele preconizatei rectificări bugetare", se precizează în comunicatul BNR. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult