Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Unde se pot reclama incidentele electorale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Atenție! Votul în schimbul unor sume de bani sau prin folosirea unor acte de identitate false se pedepsește cu închisoarea! Polițiștii din Târgu Jiu au început o acțiune de informare în piața centrală a orașului.

Agenții le-au reamintit oamenilor legile care trebuie respectate, astfel încât duminică, la alegerile din 26 mai, pentru europarlamentare și referendum, să nu existe incidente!

Pentru că duminică în România este zi de alegeri și referendum, polițiștii din Gorj au ieșit în stradă pentru a le spune oamenilor ce trebuie să nu facă pentru a nu avea probleme din punct de vedere legal. Cei care se tem, însă, de eventuale probleme în desfășurarea corectă a alegerilor europarlamentare din 26 mai au întrebat unde pot să anunțe eventuale incidente.

Localnic: ”Ar trebui totuși niște numere de telefon de la Prefectură sau afișate la toate secțiile de votare, prefectură, poliție, biroul electoral - să sunați în caz de probleme - în caz de probleme, ce face omul, până caută numerele pe internet, să le avem la secție să fie trecute acolo.”

Numărul unic de urgențe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale.

Citește și
Alegeri europarlamentare 2019
Alegeri europarlamentare 2019. Care este prezența estimată la urne în Europa

CITIȚI ȘI: Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Cele mai importante informații

Codul Penal pedepsește cu amendă sau închisoare de până la 3 ani împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor sau votul multiplu, dar și folosirea unui act de identitate sau buletin de vot fals.

Amenda se da și pentru violarea secretului votului, iar dacă fapta e comisă de un membru din biroul electoral pedeapsa este de închisoare cuprinsă între 6 luni și 3 ani.

Întrebări referendum 26 mai 2019

Iata care sunt întrebările de la referendumul din 26 mai, când cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult