Românii au stat la cozi uriașe, la secţiile de votare din străinătate. GALERIE FOTO, VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Oamenii au fost conștienți că, dacă se implică activ, prin vot, reușesc să își spună punctul de vedere și să trimită în Parlamentul European români care să ii reprezinte.
Astfel, s-au format cozi uriașe în orașe din toată Europa, printre care Stuttgart, Munchen, Ulm, Bruxelles, Londra sau Roma.
Informații despre alegerile europarlamentare 2019 găsiți aici!
FOTO: Coadă la o secție de votare din Offenbach, Frankfurt
Mai multe imagini de la cozile formate în diaspora găsiți în GALERIA FOTO a acestui articol
Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:ora 21:00: La secţiile din străinătate, până la ora 21.00, pentru europarlamentare au votat 329.984 persoane, iar pentru referendum 326.170, însă la foarte multe secţii de votare din Europa este aglomeraţie. În țară, secțiile de vot s-au închis.
ora 20:00 Ministerul Afacerilor Externe a transmis o serie de precizări, în care se menţionează că "nu au fost primite sesizări din partea secțiilor de votare din străinătate cu privire la numărul insuficient de buletine de vot sau a alte materiale necesare procesului de vot."ora 19:50: Biroul Electoral Central (BEC) a respins solicitările de prelungire a programului de vot după ora 21.00 în diaspora, au declarat surse din instituţie pentru news.ro. Detalii, AICI.
ora 19:45: Într-un oraș din Germania, oamenii care au așteptat la coadă să voteze au primit din partea autorităților germane apă și limonadă, potrivit mesajului unei românce, publicat pe Facebook.
ora 19:40: Tenismenele Simona Halep și Mihaela Buzărnescu au votat la Paris. FOTO
ora 19:25: La secţiile din străinătate, pentru europarlamentare au votat 267.597 persoane, până la această oră, iar pentru referendum 264.598, însă la foarte multe secţii de votare din Europa este aglomeraţie, ceea ce a determinat solicitări de prelungire a programului de vot.
ora 19:15: Corespondență de la Bruxelles, Mihai Peticilă:"Situaţia este din ce în ce mai tensionată în diaspora. Oamenii aşteaptă de aproape 10 ore la coadă şi nu au ajuns nici acum să voteze.
Se lovesc de birocraţia din România ca de un zid. În Bruxelles, abia au votat 2.000 de oameni şi toţi atâţia mai aşteaptă să la coadă. Oamenii s-au organizat singuri: copiii au fost lăsaţi în faţă, cu cărucioarele, cu bunicii, alţii au adus apă şi alimente.
Este un gest civic neimaintalnit. Oamenii sunt uniţi şi vor să voteze. Deocamdată nu se ştie dacă se va prelungi programul de votare. Au existat şi momente de agitaţie, în care cei aflaţi la coadă au început să scandeze", a transmis Mihai Peticilă, corespondentul Știrilor Pro TV.
ora 18:45: Coadă a fost și la Praga, Cehia.
ora 18:30: La secția de votare din Ambasada României de la Madrid, organizatorii au improvizat urne de vot din cutii de carton.
ora 18:20: Singura secție de votare din Barcelona a fost la Consulatul Confederațiilor străine. Oamenii au așteptat 8 ore la coadă pentru a vota.
ora 18:15: O tânără stabilită în Germania ne-a trimis imagini impresionantă cu mulțimea de români de la vot de la consulatul României din Munchen. Detalii, AICI
ora 18:00: La secţiile din străinătate, pentru europarlamentare au votat 237.693 persone, iar pentru referendum 234.878, însă la foarte multe secţii de votare din Europa este aglomeraţie, ceea ce a determinat solicitări de prelungire a programului de vot.
Cozi au fost și la Bordeaux, Franța ȘI Berlin, Germania.
ora 17:50: Cozi interminabile au fost și la Lodi, lângă Milano, unde există o comunitate mare de români.
ora 17:45: La o secție de votare din Toulouse, Franța, unde există doar două cabine de vot, oamenii au așteptat și patru ore la coadă.
În Koln, Germania, oamenii au așteptat și 6 ore la coadă pentru a vota. Mulți au fost nemulțumiți de organizarea precară a alegerilor.
ora 17:10: Un român a fost scos cu targa din secția de votare din orașul german Karlsruhe. Bărbatul a apucat să voteze, după care i s-a făcut rău. VIDEO cu momentul.
ora 16:55: Românii din Germania au scandat în fața secției de votare. „Mai sunt o mie de oameni”. Detalii AICI.
ora 16:50: O coadă impresionantă a fost și la o secție de votare în Luxemburg.ora 15:45: Scene incredibile în Munchen. Sute de oameni așteptau la prânz să voteze la consulatul României din Munchen. Mai multe detalii, AICI.
ora 15:40: Ce spune Ministerul de Externe despre incidentele din străinătate.
ora 15:30: Cozi uriașe s-au format și în Zaragoza, Spania, Amsterdam și Madrid. Românii sunt hotărâți să voteze.ora 15:10 Incident la o secție de votare din Londra.
ora 15:00 Cozi uriașe s-au format și în capitala Poloniei, Varșovia, unde zeci de oameni au așteptat la coadă pentru a-și exercita dreptul de vot.
ora 14:00 Mii de români care au vrut să voteze la Castellón, unde este una dintre marile comunități de români din Spania, și-au pierdut răbdarea și au început să scandeze: ”hoții” și ”ciuma roșie”.
La secția de votare a intervenit poliția locală. DETALII și IMAGINI
ora 12:50 - Procesul de votare a fost îngreunat la secțiile de votare din diaspora din cauza procedurilor ce trebuie îndeplinite în momentul în care o persoană se prezintă la vot.
Potrivit corepondentul Știrile Pro TV la Bruxelles, pot intra în secție doar două persoane în același timp. Sunt scanate buletinele, apoi trebuie completate câte doua liste pentru fiecare persoană, una pentru alegerile europarlamentare și una pentru referendum. Pe listă sunt completate date precum Nume, prenume, CNP, adresa completa, serie si nr de buletin, semnatura, date care se completează manual de către membrii comisiei de votare. În total, întregul proces durează în jur de 8 minute de persoană.
ora 12.00 Peste 1000 de oameni au așteptat să voteze la secția din Ulm, Germania
ora 12:00 Sute de români s-au prezentat la vot la Londra
ora 11:50 Peste 1000 de români stau la coadă să voteze, la Munchen, în Germania, iar timpul de așteptare este estimat la circa 5-6 ore.
ora 11.40 Românii care locuiesc în orașul francez Montrouge au aflat adresa secției de votare din localitate de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Numai că, odată ajunși pe rue François Ory 92120, adresa trecută pe site, românii au găsit un hotel care nu avea nicio legătură cu procesul electoral.
Deciși să voteze, românii au dat telefoane la alte secții din Franța și au aflat că, de fapt, secția din Montrouge era la o altă adresă, aflată la aproximativ 2 kilometri de hotelul la care făcuseră coadă de dimineață.
Sute de persoane s-au prezentat la vot și în orașul Marseille.
ora 11.35 La Amsterdam, Olanda, s-au format cozi pe zeci de metri. Din cauza faptului că sunt doar patru cabine de vot, procesul de votare se desfășoară extrem de lent, susțin românii care s-au prezentat la vot.
ora 11:00 În Bruxelles, aproximativ 800 de persoane au așteptat pentru a vota la sediul Ambasaderi României. Potrivit martorilor, oamenii au așteptat în jur de trei ore pentru a-și exprima opțiunea de vot.
ora 10.40 Cozi s-au format și în localitatea Northampton, din Anglia.
ora 9.40 La Viena, românii s-au așezat la coadă înainte de ora 7:00, când s-a deschis secția de votare.
”Vă spun sincer că mie imaginea asta mi-a produs lacrimi. E de la Viena... Deși acolo încă nu e ora 7, și nu s-a deschis încă secția de votare, mai mulți concetățeni s-au așezat deja la coadă. Deja tradiționala coadă românească. E o zi de speranță și disperare pentru un popor umilit, dezbinat și alungat”, este mesajul de pe Facebook care însoțește imaginea.
ora 9.30 O coadă uriașă de români s-a format, duminică dimineața, în fața Consulatului României din Stuttgart. Oamenii s-au strâns de la primă oră pentru a vota la europarlamentare și referendum.
Din imaginile publicate pe Facebook se observă mai multe persoane aflate la coadă în afara sediului Consulatului.
Până la ora 9:00, în Stuttgart au votat peste 100 de români în cele două secții puse la dispoziție.
ora 09.00 Românii din străinătate s-au prezentat să voteze de la primele ore ale dimineţii, la mai multe secţii de votare fiind cozi.
La Roma, Bruxelles, Stuttgart, Londra sau Viena sute de persoane îşi aşteaptă rândul, unele chiar în ploaie, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare.
La Consulatul Român de la Roma au stat, de asemenea, la coadă sute de persoane pentru a vota, în ciuda condițiilor meteo.
Mii de persoane au anunţat, tot pe reţelele de socializare, că vor face sute de kilometri duminică pentru a vota.
Potrivit datelor furnizate de BEC, până la ora 09.00, la secţiile de votare din străinătate au votat peste 16.000 de persoane la alegerile pentru Parlamentul European şi peste 15.800 pentru referendum.
Votul în diasporaVotul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se desfăşoară pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai, ora 22.00 - 27 mai, ora 7.00, când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.
Votul a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22.00, ora României (ora 7.00 ora locală), în secţia de votare nr. 18, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.
Alegătorii au putut vota pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi la referendumul naţional, caz în care primesc trei buletine de vot: buletinul de vot pentru alegeri şi buletinele de vot aferente celor două întrebări din cadrul referendumului naţional, după ce a semnat în ambele liste electorale.
Ei au putut însă opta pentru participarea la un singur tip de scrutin. Alegătorul care doreşte să-şi exercite dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta doar pentru una dintre întrebări.
Cum se desfășoară votul în străinătateConform legii, pentru ambele scrutine votarea începe la ora 7.00 (ora locală) și se desfășoară până la ora 21.00 (ora locală), când secția de votare se închide.
Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se află în sala în care se votează pot să își exercite dreptul de vot.
CITIȚI la finalul acestui articol ”Ghidul alegătorului român în străinătate”, elaborat de Ministerul Afacerior Externe și Autoritatea Electorală Permanentă.
Alegerile europarlamentare și referendumul național se desfășoară în aceleași secții de votare.
Alegătorii români și comunitari care se află în străinătate pe 26 mai 2019 pot vota și pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul național la oricare dintre cele 441 secții organizate în străinătate.
Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.
-► Dacă alegătorul a optat să voteze doar pentru alegerile europarlamentare, va primi 1 buletin de vot. -► Dacă alegătorul a optat să voteze doar pentru referendum va primi 2 buletine de vot, aferente celor 2 întrebări. -► Dacă alegătorul a optat să voteze pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum va primi 3 buletine de vot.
România este acum reprezentată în Parlamentul European de 32 de parlamentari, iar, după ce ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va produce efecte juridice, România va fi reprezentată de 33 de eurodeputați.
Mandatul în Parlamentul European este de 5 ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: romani , diaspora , referendum , cozi , vot , alegeri europarlamentare
Dată publicare: 26-05-2019 22:22