Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vitamina pe care o putem lua prin expunerea la soare, dar și din alimente. Are un rol important în lupta cu virusurile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Știm că este cald și soare, dar vitamina D tot trebuie administrată din suplimente, indiferent de vârstă.  

Vitamina D este stocată în celule grase din organism. Ce ne spune aceasta informație? Dacă am uitat să luăm suplimentul zilnic, nu e nicio problemă. Putem să compensăm. Acest comportament este valabil și pentru copii și pentru adulți, tot timpul anului.

Obținem 90% din vitamina D prin expunere la soare și doar 10% din alimente de origine animală, care conțin grăsime. Peste 60 % dintre copii și adulți au deficit de vitamina D. Ceea ce înseamnă că au nevoie de suplimente zilnic, chiar și în timpul verii. Se numește administrare continuă.

Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: „E mai eficient să iei vitamina D cu un pahar de lapte decât cu un pahar de apă și poate fi stocată în țesutul adipos și în ficat, ceea ce e un lucru bun. Vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo. Necesarul e între 400 și 800 de unități”.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noi avem nevoie de o constantă, adecvată fiecărei vârste și status fiziologic. Este foarte important să știi cât de mare este acest deficit. În funcție de cât de mare este deficitul, poți să începi cu 5000 de unități - 2 luni - sau 2000 de unități - 2 luni. Dacă ai vitamina D normală, poți să mergi cu 1500-2000 de unităti pe zi”.

Citește și
Proces de 5 milioane de dolari, deschis de un american împotriva unui producător celebru de ciocolată. Susținerile reclamantului
Câtă ciocolată trebuie să mâncăm pe zi și cum alegem cel mai sănătos sortiment. Explicații la Doctor de Bine

La valori normale de vitamina D în sânge, veți absorbi 30% din calciul prezent în alimente. În cazul deficitului, se absoarbe sub 10% din calciu. Ca să nu rămână fără calciu în sânge, organismul îl extrage din oase, situație dramatică în copilărie, adolescență și la menopauză.

Toate celulele sistemului imunitar au receptori pentru vitamina D. Are rol important în așa numita apărare înnăscută a organismului. Este prima linie de apărare când vă întâlniți cu un virus ori cu o bacterie. În infecții acute, doza normală de vitamina D pe care o luați zilnic se poate mări la recomandarea medicului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult