Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vitamina care este vitală în organism când vine vorba de o infecție. Ce cantitate e recomandată pentru cei cu deficit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vitamina D este atât de importantă într-o infecție încât o producem singuri.

Chiar dacă nu ne expunem la soare, chiar dacă nu mâncăm alimente bogate în vitamina D, vitamina D determină sistemul imunitar să răspundă coordonat și să știe cât de tare să lupte împotriva agresorilor.

Sistemul imunitar este asemănător sistemului nervos. Un creier care recepționează informații chimice în fiecare secundă. Așa cum sistemul nervos primește informații vizuale, auditive și tactile. Răspunsul imun este coordonat. Îl ajută să fie perfect vitamina D.

În stare de sănătate, fiecare are datoria să își țină vitamina D la un nivel normal. Aceasta înseamnă administrare continuă. Doză zilnică de vitamina D, administrată din suplimente, fie că e primăvară, vară sau iarnă.

Dar ce doză? Medicul endocrinolog recomandă mai întâi analiza din sânge, care arată nivelul vitaminei D în sânge.

Citește și
vitamina d
Un om de afaceri a murit după ce a luat vitamine. Ce greșeală a făcut

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noi avem nevoie de o constantă, adecvată fiecărei vârste și status fiziologic. Este foarte important să știi cât de mare este acest deficit. În funcție de cât de mare este deficitul, poți să începi cu 5.000 de unități, două luni, sau 2.000 de unități, două luni. Dacă ai vitamina D normală, poți să mergi cu 1.500 - 2.000 de unități pe zi”.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Conținutul din alimente. S-a calculat câte alimente să mănânci: vreo zece ouă, un litru de lapte și nu știu cât ficat zilnic. Ceva care nu e realizabil, din cauza asta ar trebui să iei vitamina D”.

Vitamina D plus ulei de pește, adică sursă constantă de omega 3. Ne explică specialistul în endocrinologie pediatrică.

Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică: „Administrare cu Vitamina D ajută la absorbția vitamina D pentru că vitamina D e liposolubilă și e absorbită mai bine cu grăsimi, administrată cu o formă de ulei de pește, vitamina D se absoarbe mai bine. Când pacienții ajung să își normalizeze, întrerup, pentru că și-au atins zona de normal și întrerup și ce ce va întâmpla? Nivelul va scădea! De aceea susțin suplimentarea constantă”.

Din păcate, analiza de sânge care dozează vitamina D nu e decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Chiar dacă această informație e vitală pentru tot organismul. Receptori pentru vitamina D au toate organele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult