Tratamente stomatologice moderne. Cum funcționează chirurgia ghidată și cât durează recuperarea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Față de chirurgia orală clasică, chirurgia ghidată pleacă de la aspectul final al dinților reconstruiți.
Ioana Dabura, medic specialist protetică dentară: „Plecând de la cum ar trebui să arate dintele ideal, cât de în față, cât de în spate, cât de lat, putem să planificăm, în funcție de acel dinte, cum ar trebui să fie implantul acela inserat”.
Când pacientul nu mai are niciun dinte, noi nu mai avem repere, dar tot ce ține de partea estetică și funcțională se încadrează în niște limite. Avem un echilibru între musculatura din exterior, adică buzele și obrajii, și musculatura din interior, reprezentată de limbă. Dinții trebuie să se înscrie în acel loc de forță neutrală, adică forța zero, în care limba nu împinge mai tare decât împing obrajii și buzele - acesta e punctul de pornire.”
După ce pacientul vede digital cum va arăta lucrarea finală și după ce o acceptă, începe a doua etapă a planificării.
Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolară: „Putem să planificăm și alegerea implanturilor. Chirurgia utilizează softuri speciale. Avem nevoie, după consultația inițială, de un computer tomograf, care ne oferă o analiză tridimensională a osului. Are loc o scanare digitală, iar aceste informații se suprapun. Cu ajutorul softurilor, medicul specialist începe planificarea cazului.”
Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolară: „Chirurgia ghidată se poate folosi la un singur implant, la mai multe, chiar și în cazul restaurării totale.”
Intervenția chirurgicală în cavitatea orală, prin care se reconstruiesc dinți, se poate realiza prin incizii minimale. Vindecarea este astfel rapidă.