Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Top 3 preparate de sărbători. Află care sunt recomandările nutriționale pentru fiecare în parte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sărbătorile de iarnă înseamnă un meniu îmbelșugat. Din seara de Ajun până la Anul Nou totul este despre mâncare. Cine se află în top 3 preparate tradiționale și care sunt recomandările nutriționale?

 

 

Salata de boeuf

 

Când spui "salată" te gândești la ceva dietetic, ușor. Ori salata de boeuf e bomba calorică din meniul de sărbători, un fel consistent și complet de mâncare, nicidecum un aperitiv.

Ingredientele sunt simple și hrănitoare: cartofi, morcov, păstârnac, țelină, mazăre, murături si carne. Chiar dacă are "boeuf" în titlu, poate fi făcută din carne de pui, curcan sau porc.

Folosiți castraveți murați în saramură, nu în oțet. Această fermentație lactică aduce un plus de savoare și are efect probiotic.

Cartofii fierți si răciți conțin amidon recristalizat cu rol pre-biotic, iar mazărea e plină de fibre și minerale. De carne nu mai vorbim, sățioasă, cu proteine complete, antianemică. Are așa numitele calorii negative.

Citește și
Doctor de bine
Medicina integrativă înseamnă tratament pe 4 planuri

Până aici e perfect. Atunci de unde problemele pentru siluetă? Din maioneză! Pentru fiecare lingură socotiți 150 calorii. Este decizia fiecarei gospodine cât de "legată" va fi salata. Sfatul specialistului? Nu o înecați în maioneză. Porția corectă este de 2-3 linguri, fără pâine, dacă se poate!

 

Piftia

 

Ne uităm diamentral opus la sărbători. Piftia este produsul hipo-caloric, cel mai dietetic preparat făcut din porc sau din curcan. Ce e piftia? O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă. La piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci bucăți de categoria a II-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.

Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar dacă există se ridică la suprafață, poate fi îndepărtată după ce s-a răcit. Conține sub 3% grăsime, aproape 5% proteine, multă apă și colagen, totul cu 30cal/100g. Ăsta preparat dietetic, de slăbit!

Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu, deci piftia poate fi preparatul ideal pentru osteoporoză si probleme articulare. De consumat fără limită de cantitate.

 

Sarmalele

 

Pe cât sunt de laborioase și greu de preparat, pe atât sunt de gustoase si sănătoase. Chiar dacă originea lor este undeva în Balcani, noi le-am ridicat la rang de produs tradițional românesc.

Sarmalele sunt un fel complet de mâncare. Aduc împreună cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare e să alegem carne slabă pentru tocat (pulpă de porc) și să le fierbem în borș/zeamă de varză/suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță sau slănină. Ideal e să fie gătite în abur, nu în grăsime.

Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor. Adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Adăugați efectul probiotic din varza fermentată în saramură. Iar ardeiul iute accelerează metabolismul. Odată gătite pot fi consumate în zilele ce vor urma, sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului!

Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați o lingură de smântână și câteva linguri de mămăligă sunt un fel unic la o masă sățioasă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult