Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Și preparatele fast-food pot fi sănătoase, dar cu anumite condiții. Se consumă „slow”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ce putem mânca sănătos, dacă ne grăbim? Ei bine, există multe variante cu puține calorii, însă fără... sos.

În mașină, la birou, la birou sau în călătorii… ce mâncăm dacă ni se face foame? Trebuie să plecăm cu o caserolă la pachet sau putem găsi preparate echilibrate și la colțul străzii? Cum facem alegeri sănătoase la fast-food, la cantină sau la supermarket? Iată elementele de care trebuie să țineți cont atunci când mâncați produse ambalate, semipreparate sau gătite de alții.

La sendvișuri gata preparate: alegeți varianta cu cât mai puține sosuri sau maioneze, fără tocături, prăjeli și pane-uri. Mergeți pe ingrediente simple de tipul friptură rece, jambon, șuncă, cașcaval, pește afumat. Îndepărtați una dintre feliile de pâine și completați cu legume proaspete (ardei gras, castravete, roșii cherry). Tot cu bastonașe de legume merg și pastele de tip humus, fasole bătută și salată de vinete pe care le găsiți gata preparate la supermarket.

La produse tip fast-food: evitați meniurile cu dublul hamburger și cartofi prăjiți, alegeți un burger simplu și o salată. În caz de sendviș tip șaorma, mergeți pe varianta cu multe legume, fără sosuri. Mai bine castraveți murați decât cartofi prăjiți și muștar în loc de maioneză. De băut sucuri în varianta zero sau apă, iar ca desert un fruct.

Iar dacă comparăm lanțurile de fast-food, mai bine cele mediteraneene de tip șaorma, gyros şi kebab, decât cele americane de tip burger sau pui prăjit.

Citește și
fast food burger
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație

La cantină sau delivery optați pentru ciorbă și felul doi, e mai sigur decât felul doi și desert. Carnea sau peștele la grătar sau la cuptor cu legume gătite sau în salată satisfac și apetitul și silueta. Decât pâine, mai bine 2-3 linguri de orez, piure de cartofi sau mămăligă. Evitați sosurile și prăjelile, iar ciorba degresați-o! Atenție la paste și risotto, sunt preparate care ascund grăsimea și conțin multe calorii- mai bine două triunghiuri de pizza.

De la colț de stradă sau din automatul de mâncare cel mai sigur și mai simplu e un covrig și un lapte bătut. Mai bine un snack sărat de tipul covrigei sau pufuleți, decât ceva dulce, adică biscuiți sau napolitane. Mai bine patiserie decât cofetărie. Și atenție la caloriile lichide care vin din sucuri și băuturi răcoritoare, decât apă cu zahăr, mai bine mâncare mestecată.

Nu e nicio tragedie să consumăm din când în când produse așa-zis nesănătoase. Cu condiția să le mâncăm fără grabă și să nu exagerăm cu cantitatea. Chiar dacă e vorba de fast-food, se consumă "slow". Indiferent că sunteți la școală, la birou sau în călătorie, acordați-vă câteva minute pentru pauză de masă. Și mâncați cu toată atenția în farfurie! Eu vă aştept duminica, de la ora 10, şi la „Doctor de bine de weekend”. Numai bine!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult