Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretele unei diete reușite. Dulciurile îngrașă mai mult decât carnea, iar sucul de fructe se comportă la fel ca berea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu toții ne dorim să ajungem la greutatea ideală, dar asta nu e simplu. Trebuie să ținem seama nu doar de caloriile din hrană, ci și de aportul nutritiv al alimentelor. La același număr de calorii, dulciurile îngrașă mai mult decât carnea, de exemplu.

 

Atunci când vrem să slăbim, ecuația pare simplă: trebuie să reducem aportul de calorii din mâncare și să creștem consumul de calorii prin mișcare.

Ce este Caloria? Unitatea de măsură pentru energia conținută în alimente. Macronutrienții, adică proteinele, glucidele și lipidele, eliberează energie prin metabolizare: 4 cal/g pentru proteine și glucide și 9 cal/g pentru grăsimi.

Dacă ținem cont de legile termodinamicii, putem spune că o calorie este o calorie, indiferent de sursa din care provine. Asta înseamnă să calculăm aportul de energie al fiecărui aliment în parte și să ajustăm cifra obținută în funcție de cheltuielile metabolice individuale.

Când balanța este în echilibru, greutatea rămâne constantă; când mâncăm prea puțin, slăbim și când mâncăm prea mult, ne îngrășăm.

Citește și
dulciuri
Încă un efect neplăcut al consumului de zahăr: scade imunitatea. Explicațiile specialiștilor

 

Fructoza este similară cu alcoolul

 

În realitate lucrurile sunt un pic mai complicate, contează nu doar numărul de calorii al fiecărui produs, ci și tipul de nutrienți pe care acesta îi conține.

Explicație: O calorie poate îngrășa diferit dacă provine din carne, din zahăr sau din grăsimi.

Chiar dacă proteinele și glucidele au tot 4 cal/g, zahărul îngrașă mai tare decât carnea. Fiecare calorie se metabolizează diferit și energia pe care o conține poate fi folosită fie pentru mișcare, fie pentru a consolida rezervele de grăsime.

Caloriile provenite din fructoză (prezentă în fructe și în zahăr) sunt folosite preferențial ca materie primă pentru sinteza de grăsime abdominală. Aportul unei cantități mai mari de 10-15 g de fructoză/ zi depășește capacitatea ficatului de a o metaboliza.

Fructoza este similară cu alcoolul când vine vorba de îngrășat, consumul de zahăr și sucuri nu ne hrănesc, ci predispun la obezitate.

La cealaltă extremă sunt proteinele, care se transformă extrem de greu în grăsime de rezervă. Digestia și metabolizarea proteinelor necesită un efort suplimentar din partea organismului, care trebuie să cheltuiască energie pentru a desface lanțurile lungi de aminoacizi- o parte din caloriile conținute în carne, pește sau ouă sunt pierdute în procesul de digestie.

 

Nu doar numărul de calorii contează, ci și sursa acestora

 

Fenomenul poartă numele de "efect termic al alimentelor" și este diferit în funcție de cele 3 categorii principale de macronutrienți: 25% pentru Proteine, 5-9% pentru Glucide și 3% pentru Lipide.

Asta înseamnă că un sfert din aportul energetic al proteinelor este "pierdut" pentru metabolizarea lor, în timp ce grăsimile alimentare sunt cel mai "ieftin" de asimilat.

Toată lumea știe că se slăbește repede și mult printr-o dietă bazată pe legume și proteine, iar acum avem și explicația pentru asta.

La polul opus, ca metodă sigură de îngrășare, se află preparatele care presupun un amestec de făinoase cu multă grăsime- sendvișuri, paste, pizza și deserturi. Sucul de fructe este și el un dușman al siluetei, efectul asupra organismului este similar cu al consumului de bere.

Prin urmare, țineți cont de cantitatea de mâncare și de tipul de alimente pe care le consumați. Când vine vorba de siluetă nu este important doar numărul total de calorii, ci și sursa acestora.

Mai multe informații și noutăți în materie de sănătate găsiți pe doctordebine.ro.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult