Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România este în prima clasă de risc în privința aterosclerozei. Ce este această boală și ce riscuri aduce

Your browser doesn't support HTML5 video.

Alergați toată ziua? Nu cu mașina. Nivelul colesterolului rău, numit LDL colesterol, va fi în jur de 30. Puțin. Bineînțeles, că nu alergă nimeni non-stop.  

România este în prima clasă de risc în privința aterosclerozei, boală legată direct cu nivelul colesterolui rău. Și, de aceea, conștienți de riscuri, ne uităm la o valoare biologică anormală, care nu doare, dar determină direct infarct și accident vascular cerebral.

Inima și vasele de sânge depind de valoarea colesterolului rău din sânge, LDL colesterol. Cât de mult e în sânge? Depinde de categoria de risc în care vă aflați.

Se numește grila Score și o folosesc cardiologii să vă plaseze într-o grupă de risc cardiovacular.

Activitate fizică și fără grăsimi trans este prima recomandare când observați colesterol mărit. De ce? Ne explică medicul cardiolog Raluca Naidin.

Citește și
inundatii bega
Noapte albă pentru salvatorii din județul Timiș. Mai multe gospodării și drumuri au fost înghițite de inundații

Dr. Raluca Naidin, medic primar cardiolog: „Oamenii mănâncă dezorganizat, multe grăsimi trans, grăsime asta acumulată în panificație”.

Alimentente bogate în grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău, LDL, și reduc, simultan, colesteroul bun, numit HDL.

Andreea Groza: „Grăsimile trans apar prin prăjirea alimentelor. Când se răcesc alimentele puțin, apar grăsimi trans, pentru că sunt mai stabile și le găsim pe etichetele produselor de patiserie, în general, prăjituri, gogoși, pizza congelată, dar și unele tipuri de pâine”.

Nu se normalizează LDL colesterol, colesteroul rău, sunt necesare medicamentele. Cum gândesc cardiologii valorile colesterolului rău?

Colesterolul rău, LDL colesterol, cea mai mare parte îl produce ficatul, 70%. Doar 30% provine din mâncare. Tot ficatul îl elimină prin bilă. Apoi, acizii biliari se varsă în intestin. Aici apare un fenomen spectaculos al organismului uman - reciclarea. Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Din intestin poate fi preluat, din nou, în circulație. Așa cum intră colesterolul nou din alimente, intră și cel excretat. Se reciclează, organismul e foarte econom. Pentru vremuri grele, el e pregătit cu receptori și mecanisme prin care să nu piardă unele medicamente, care scad colesterolul, îl iau din intestin și îl elimină. Nu îl lasă să fie reciclat. Nici absorbit”.

Celula hepatică. Aici găsim receptori, care preiau colesterolul rău, LDL, și reduc cantitatea care circulă în sânge. Medicamentele măresc numărul receptorilor. Celula hepatică va fi capabilă să extragă mai mult colesterol din sânge. Medicamentele stabilizează, în plus, plăcile de colesterol deja formate în vase.

Dr. Raluca Naidin, medic primar cardiolog: „Acolo unde s-a constituit placa de ateron, s-o stabilize, să nu plece, că apare un infarct. Placa de aterom are și factori de inflamație, s-a stabilizat, cardiologilor nu le plac plăcile mobile”.

Colesterolul rău, la un nivel periculos pentru vase, nu doare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult