Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rolul suplimentelor alimentare cu antioxidanți. Ce se întâmplă dacă sunt consumate în exces

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suplimentele alimentare conțin cantități mari de antioxidanți. Datele științifice arată însă că aceștia se absorb puțin spre deloc în tubul digestiv.  

Mai greu ajung în celule să le apere. Cel mai mare producător de antioxidanți eficienți este ficatul, dacă e sănătos.

Antioxidanții - mulți și diverși - produși în acest organ nu sunt comparabili cu cei pe care îi luăm din suplimente.

Antioxidanții. Îi produce intestinul. Ne apără de microbii care vin odată cu alimentele.

Cei mai mulți antioxidanți îi produce ficatul. Zmeura și afinele au cei mai mulți antioxidanți, în cel mai mic conținut. În suplimentele alimentare găsim antioxidanți concentrați din ghimbir ori turmeric ori alte plante.

Logica tuturor mesajelor publicitare spune că dacă iau mulți antioxidanți din plic sau din alimente voi ajuta și intestinul și ficatul. Doar că logica biologică e diferită.

Citește și
plamani
Plămânii îmbătrânesc accelerat după vârsta de 30 de ani. Ce putem face pentru a încetini procesul

Ce fac dacă mă îndop cu fructe de pădure, ori cu suplimente alimentare? Cercetătorul Camelia Stancu studiază antioxidanții din suplimente.

Dr. Camelia Stacu, cercetător la Institutul de biopatologie: „Au o stabilitate redusă la nivelul tubului digestiv. Se absorb greu în tractul digestiv - antioxidanții pe care îi luăm din alimentație”.

Ficatul fabrică cei mai eficienți antioxidanți

Dr. Anca Sima, cercetător la Institutul de biopatologie: „Cred că știm toți de produșii antioxidanți care sunt vânduți ca suplimente de alimente. De la care s-au avut așteptări enorme. Din păcate, după ani de zile de studiu, este o mare, mare dezamăgire. Ghimbirul e un foarte bun antioxidant, dar absorbit în cantități mici în intestine. Așa e turmericul. Cantități mari încapsulate în aceste suplimente, dar puterea lor e limitată. Nu le absoarbe organismul. La fel e și cu vitamina C, cantități mari s-a constat că pur și simplu sunt eliminate pentru că nici ea nu poate fi absorbită și dacă nu e absorbită, nu își face efectul dorit”.

Ficatul fabrică cei mai eficienți antioxidanți. O parte sunt folosiți chiar în celulele ficatului. O mare parte pleacă în tot organismul. Ficatul trebuie să fie sănătos. Îl menținem în stare bună. Prin mișcare zilnic și puțin în farfurie. Zilnic. Să nu devină ficat gras.

Altfel, antioxidanții produși de ficat și cei care contează ies deja oxidați. O catastrofă în organism.

Dr. Anca Sima, cercetător la Institutul de biopatologie: „Dacă moleculele nu sunt protejate antioxidant și ies oxidate înseamnă că sunt afectate deja de acest proces de la fabricație. Ficatul e în suferință, dar tot organismul suferă de la aceste molecule care ies oxidate”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult