Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Problemele de piele nu sunt un moft. Când este momentul să consultăm un medic, dacă avem vergeturi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inflamația, în adolescență și pre-adolescență, produce vergeturi. Pentru aceste rupturi profunde ale pielii există soluții. Dacă intervenția dermatologului este în timp optim. Detalii la Doctor de bine.  

Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog: „Vergeturile apar la băieți la nivelul zonelor de spate și pe brațe, iar la fete la nivelul coapselor și uneori din păcate până la genunchi”.

La pubertate sunt fiziologice, normale, vergeturile subțiri și cu nuanță deschisă. Aceste rupturi ale pielii vor trece aproape neobservate. Dacă în schimb au o culoare intensă, copilul trebuie neapărat văzut de medic.

Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog: „Vergeturile rămân pe viață. Dar, tot din fericire, se tratează. Inclusiv cele roșu-vinețiu. De regulă în câteva luni sau chiar într-un an culoarea lor pălește”.

Dermatologul face un istoric al problemelor adolescentului și va stabili dacă explozia de vergeturi are drept cauză inflamația în stratul profund al pielii. Sau este efectul secundar al unui tratament cu hormoni. La nevoie intră în echipă și endocrinologul.

Citește și
ddb
Doctor de bine | Cum folosim oxigenul și cum eliminăm dioxidul de carbon?

Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog: „Tratamentul cu laser, tratamentul cu microradiofrecvență, tratamentele injectabile, se fac doar însoțite de tratamente pentru cauza care a produs leziunea”.

R: De la ce vârste sunt permise acestea?

Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog: „Nu sunt limite de vârstă”.

Nu există în prezent creme sau suplimente orale care fac vergeturile să dispară. Și e important de spus că există un interval limitat în care intervenția dermatologului are efect maxim. După o jumătate de an, cicatricile vergeturilor devin stabile, așadar greu de înlăturat.

Tratamentele la cabinet nu sunt nici ieftine și nici nu aduc imediat rezultate. Și cer disciplină și răbdare din partea pacientului, care va vedea rezultate după 3-6 luni.

Întreruperea prematură a terapiei poate crea un cerc vicios

Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog: „Copilul sau adolescentul nemulțumit sau nerăbdător vede că a căzut mai mult păr sau că a apărut mustață dacă este fetiță sau vede vergeturi noi, întrerupe tratamentele, și impactul asupra hormonilor, a stresului psihoemoțional, va determina ca mâine să apară noi leziuni”.

Problemele pielii copilului nu sunt un moft. Pot afecta serios psihicul viitorul tânăr. Nu există soluții miraculoase, iar recuperarea cere un efort de echipă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult