Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pielea și sistemul nervos sunt în comunicare directă. Stresul se vede la nivelul pielii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Descuamările scalpului au nevoie de control medical. Au legătură cu nivelul perceput de stres. Ne explică dr. Oana Firescu, medic primar dermatolog.

Andreea Groza: Ce înseamnă aceste descuamări, pe care le numim mătreață?

Dr. Oana Firescu: Observăm o descuamare accelerată a primului strat de piele, de pe suprafața scalpului. În mod normal, ar trebui să apară aceste descuamări la fiecare 28 de zile. Pielea sănătoasă se regenerează la fiecare 28 de zile.

Când vorbim despre mătreață, descuamările masive apar la fiecare 13-14 zile. Totul pornește de la glandele sebacee. Ele secretă sebum, care ne protejează. Dar, în condiții de stres, de schimbări hormonale, vor secreta exagerat. Secreția de hormoni androgeni (crecută în stresul cronic) determină această secreție exagerată.

Există o formă de mătreață uscată - cea mai frecventă.

Citește și
medic doctor
Orice pată sau formaţiune care apare pe față, urechi sau scalp trebuie verificată de către medic în cel mult 2 săptămâni

Există o formă de mătreață grasă - asociată cu o secreție mare de sebum, părul are aspect neîngrijit.

Andreea Groza: Cum am putea să facem diferența între mătreață și dermatită seboreică, având în vedere că apar descuamări în ambele situații?

Dr. Oana Firescu: Sunt stadii diferite ale aceleiași condiții, în care de află pielea. Dermatita seboreică este forma gravă. Apar și zone roșii, cu mâncărime. Și descumări albe, galbene, total inestetice. Le găsim nu doar pe scalp, ci și în alte zone grase ale pielii.

Andreea Groza: Aceste descuamări apar în zonele, care produc în mod normal mult sebum, zonele grase ale pielii. Observăm aici o reacție în lanț?

Dr. Oana Firescu: Da. Bariera pielii, reprezentată de bacteriile bune, protectoare, nu mai e perfectă.

În aceste condiții, niște fungi, ciuperci adică, care trăiesc în mod normal pe piele, încep să prospere. Vorbim despre Malassezia.

De aceea, când atacăm mătreața, avem nevoie și de substanțe active, anti-fungice, care țintesc tocmai acești fungi.

Andreea Groza: În adolescență, dar și la menopauză, avem fluctuații hormonale mari. Favorizează apariția acestor descuamări anormale?

Dr. Oana Firescu: Da, ambele perioade. În adolescență, atât fetele cât și băieții pot avea mătreață, din cauza acestor fluctuații ale hormonilor androgeni. La menopauză, din nou condițiile hormonale sunt factor predispozant pentru mătreață.

Andreea Groza: Cum reușim să ținem în control mătreața?

Dr. Oana Firescu: Cu substanțe active.

Începem cu un tratament de atac - 6 săptămâni. La șamponare, se și masează scalpul, se lasă 3 minute să acționeze substanțele active. De 3 ori pe săptămână.

Apoi un tratament de întreținere, perioadă lungă de timp, în care alternăm șamponul, care are substanțe active, cu unul pentru piele sensibilă.

Și ținem cont că pielea este oglinda sistemului nervos. Ne arată că suntem într-o condiție cronică de stres. Și trebuie să învățăm să facem și pauze.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult