Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pe lângă ajutorul dat sistemului imunitar, zincul participă și la gustul alimentelor. Care este mecanismul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vitamina C ajută sistemul imunitar dacă e însoțită de două minerale: zinc și seleniu. Zincul participă și la gustul alimentelor. Care sunt sursele ideale de zinc? Aflăm imediat. Începe „Doctor de Bine”.

Simțim gustul alimentelor cu ajutorul papilelor gustative, aflate pe suprafața limbii și pe mucoasa obrajilor. Mai nou s-a descoperit că percepția gustativă este influențată și de alți factori, cum ar fi zincul. Prezent cu predilecție în alimentele de origine animală, zincul este un mineral cu rol esențial în creștere și dezvoltare, în funcționarea sistemului nervos și reproducător, asigură rezistența la boli și percepția gustului.

Care este mecanismul? De prezența zincului depinde funcționarea numeroaselor enzime implicate în metabolism, printre care și gustina, o enzimă secretată de glandele salivare.

Carența de zinc determină reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative, dar și la nivel central. Percepția și interpretarea plăcerii alimentare pot fi afectate, zonele cerebrale responsabile fiind dependente de zinc. Surse alimentare de zinc? Carne de orice fel, fructe de mare, produse lactate, brânză și ouă. În regnul vegetal avem zinc în semințe, nuci și fructe oleaginoase, linte și leguminoase. Cea mai mare eficiență metabolică o are zincul provenit din produsele de origine animală. De reținut că lactoza crește absorbția zincului, în timp ce fitații din cereale au efect inhibitor. Și dacă tot vorbim de plăcere, ciocolata este o excelentă sursă de zinc.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult