Organismul uman este o rețea uriașă de comunicare. Ce se întâmplă atunci când primim prea puțin oxigen
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vedem organismul uman drept o rețea uriașă de comunicare. Peste tot, legăturile fac posibilă viața. Inima și rinichii comunică chimic. Mai puțin oxigen ajunge în rinichi? Situația o găsim, spre exemplu, când în artere sunt depozite grase. Boala o numim ateroscleroză.
Prea puțin oxigen? Declanșează o cascadă de comunicare chimică. Nu e în ajutorul organismului uman. De aici, și inima primește comenzi.
Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Comandă glandelor suprarenale să producă un alt hormon aldosteron, care, la rândul lui, comandă rinichiului să elimine sodiu, important pentru hipertensiune, dar și potasiul”.
Este un exemplu de colaborare între organele interne.
Andreea Groza: „Aceste informații chimice ne spun ce ne spune Organizația Mondială a Sănătătii. Cinci grame de sare pe zi este limita maximă. Vorbim despre o linguriță de sare. Nu putem să tolerăm mai mult”.
Sub stratul muscular din vasele de sânge găsim o foiță fină, sensibilă la colesterolul prea mare din sânge, la glicemia prea mare.
Tensiunea e prea mare? Vor apărea accelarat depuneri de grăsime în vase.
Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Orice pacient hipertensiv netratat va dezvolta mai repede aterocleroză și aceste vase de sânge, care, în afară de faptul că au mușchii îngroșati din cauza tensiunii mari, încep să aibă depuneri de grăsimi, încep să aibă diamentrul mai mic, mai puțin sânge ajunge, mai puțin sânge hrănește organul”.
Andreea Groza: „Organele cel mai des afectate și, de obicei, în această ordine, sunt inima, rinichiul și creierul. De aceea, tot Organizația Mondială a Sănătații ne spune să consumăm puțin zahăr sau deloc, și cantitate mică de alimente prăjite”.
Alimentele prăjite sunt cele care aduc direct în circulație așa numitul colesterol oxidat, o bombă atomică pentru vase.