Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Odată cu venirea primăverii se deschide sezonul gastritelor. Ce alimente trebuie să consumăm cu moderație

Your browser doesn't support HTML5 video.

Odată cu venirea primăverii se deschide sezonul gastritelor. Arsuri și dureri de stomac? Înseamnă că există o inflamație la nivelul superior al tubului digestiv, care poate fi gastrită, esofagită sau reflux gastro esofagian. Ce se întâmplă de fapt?  

În cazul gastritei are loc distrugerea stratului protector de mucus, celulele din peretele gastric vor fi expuse acțiunii sucurilor acide. Apare inflamația. Gastrita acută e cauzată de stres, în timp ce gastrită cronică poate avea cauze multiple.

Infecția cu Helicobacter pilori, singura bacterie, care poate supraviețui în mediul acid din stomac, e cea mai frecventă. Tratamentul prelungit cu aspirină sau antiinflamatoare de tip ibuprofen poate duce la gastrită. Dintre obiceiurile nesănătoase, excesul de alcool și fumatul au efect negativ asupra mucoasei gastrice.

Alimentele nu cauzează gastrită, însă pot accentua simptomele deja existente. Iată câteva recomandări care pot ameliora situația:

Evitați alimentele acide sau cele care relaxează sfincterul gastro esofagian: grăsimi animale, citrice, roșii, băuturi carbogazoase ceai cafea alcool ciocolată. Evitați alimentele care stau mult în stomac și se digeră greu: carnea, grăsimile animale, prăjelile.

Evitați ronțăielile și gustările dintre mese. Mesele rare scad secreția de suc gastric și ameliorează simptomele.

Evitați alimentele și condimentele iritante sau picante. Excepție face ardeiul iute. Consumat cu moderație, stimulează secreția de mucus și asigură protecție antiacidă și antimicrobiană.

Esofagitele apar ca urmare a refluxului conținutului gastric acid prin sfincterul esofagian, înapoi în esofag. Spre deosebire de stomac, mucoasa esofagului nu este protejată de mucus, prin urmare sucul gastric regurgitat are efect iritant. Se manifestă prin arsură în epigastru, durere în capul pieptului, pierderea apetitului și gust neplăcut.

Micile episoade de reflux sunt normale și nu prezintă niciun pericol. Însă esofagita cronică înseamnă un sfincter care nu mai funcționează optim și lasă sucul gastric să urce în esofag.

Care sunt factorii alimentari responsabili de reflux gastroesofagian?

Alimentele dense, bogate în grăsimi și proteine (mezeluri, carne, cașcaval). Sunt greu de digerat, stimulează secreția gastrică și întârzie golirea stomacului. Limitați grăsimile animale, prăjelile, uleiul.

Alimentele acide și foarte picante, care produc iritarea suplimentară a mucoaselor: citrice, roșii, ananas, suc de fructe, băuturi carbogazoase și zahărul în exces.

Alimentele care scad eficiența închiderii sfincterului: alcoolul, menta și guma de mestecat. Cacaoa și ciocolată relaxează sfincterul și dau arsuri. La fel și nicotina/fumatul.

Alimentele care cresc producția acidă din stomac: cafea ceai băuturi alcoolice fermentate de tip vin sau bere și băuturi răcoritoare carbogazoase.

Beți lichidele înafara meselor ca să nu întârziați golirea stomacului.

Care sunt alimentele anti reflux?

Carne albă de pește pui sau curcan și legumele de culoare portocalie (morcovi, ardei gras). Oțetul de mere băut în timpul mesei ameliorează arsurile și are efect alcalinizant. Rămâneți cu noi, după pauză veți afla un lucru inedit despre stomac: faptul că nu știe să numere caloriile!

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult