Nu funcționeaza tiroida, nu mai dă randament nici ficatul. Ce legătură este între suferința tiroidei și ficat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă tiroida nu mai funcționează, ficatul se umple cu grăsime. La fel se întâmplă în cazul unui regim alimentar marcat de excese sau după consumul sever de alcool. Steatoza hepatică înseamnă ficat gras. Între celulele hepatice se dezvoltă, excesiv, celule de grăsime. Treptat, celulele grase distrug celulele funcționale. Inițial, ficatul se inflamează, apoi se umple de cicatrici. În final, vorbim despre ciroză, adică ficat nefuncțional. Masa grasă din ficat apare din cauza consumului de alcool, a mâncării în catități mari, ori pentru că tiroida e bolnavă. De asemenea, boala e asociată cu diabetul. Dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă: „Pot face hepatite cronice și, ulterior, ciroza hepatică. Ficatul are puterea asta regenerativă, dar dacă, însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp, boala hepatică e reversibilă”. La timp, înseamnă să luați măsurile corecte: alcool redus dramatic, mâncare mai puțină, tiroidă tratată.
Ce legătură este între suferința tiroidei și ficatDr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „În hipotiroidie, când tiroida nu funcționează bine, crește colesterolul, cresc trigiliceridele și cum ficatul este mastecheful lipidelor, apare un ficat gras. Trebuie să fie un hipotiroidism de lungă durată, neglijat, netratat”. Hipotiroidismul dă rezistența la insulină, rezistență la insulină, dă ficat gras. Hipotiroidia înseamna că tiroida produce prea puțini hormoni. Analizele care privesc ficatul, numite TGO și TGP, sunt crescute. Bolile autoimune lovesc, de asemenea, ficatul. Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Ficatul mai poate fi afectat. Sunt situații de boală tiroidă autoimună și hepatită autoimună, sunt verișoare secundare, au același mecanism. Sunt anticopri care apar unii împotriva tiroidei, alții împotriva unor enzime a celulelor din ficat”. Peste 2.000 de tipuiri de reacții chimice crează ficatul. Vestea bună este că, odată ce tiroida se tratează, ficatul își revine. Analizele pentru glanda tiroidă de numesc TSH și free T4. Analizele uzuale, care arată starea ficatului, se numesc transaminaze. TGO și TGP scrie pe buletinul medical.
Ce se întâmplă dacă sunt mărite?Celulele ficatului se sparg și, din ele, curg în sânge, în cantitate mare și anormală, enzimele continuțe. În acest moment, vedeți modificări în testele uzuale. Analizele TGO și TGP ar trebui făcute din șase în șase luni de către un adult.