Motivul pentru care ciupercile sunt alimentul perfect. Când se adaugă ulei sau unt, pentru apariția gustului unic umami
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră că ciupercile sunt o alternativă pentru carne. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare- de la paste și orez, până la salate și sosuri.
Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. De la champignon de Paris la gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, toate sunt delicioase!
Ce trebuie să știm despre ciuperci? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite.
Sfat practic: curățați ciupercile cu o perie și spălați-le rapid sub jet de apă. Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit.
Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami specific ciupercilor.
Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate.
Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului, sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica!
Concentrația maximă de vitamina B și antibiotice extrem de puterniceAveți nevoie de argumente nutriționale? Ciupercile au multe fibre, minerale și toate vitaminele din grupul B. Nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient, iar conținutul bogat de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.
În ciuperci avem concentrația maximă de vitamine B de origine vegetală: 100g ciuperci acoperă 30-40% din D.Z.R de vitamina B3 și B5.
Substanțele antibiotice benefice din sporii ciupercilor inhibă și chiar distrug o serie de bacterii, stimulează activitatea globulelor albe din sânge și sporesc rezistența organismului la îmbolnăvire.
Există 1001 feluri de mâncare care conțin ciuperci, am să enumăr doar câteva dintre ele, ca să vă fac poftă și să vă apucați de gătit: Ciuperci umplute cu brânză, ficăței sau ierburi aromate și usturoi; Supă cremă de ciuperci cu crutoane rumenite, trase în unt; Rizotto sau paste cu ciuperci smântână și parmezan; Ouă ochiuri cu costiță/cârnați și ciuperci; Tocăniță de ciuperci cu mărar și mămăligă; pizza cu ciuperci, bacon și ardei gras; Ciuperci la tigaie ca și garnitură pentru carne, pește sau pui; sau, de ce nu, Ciuperci pane rumenite în crustă crocantă, în loc de șnițel. Poftă bună vă doresc!