Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mitul renunțării la masa de seară. Ce ar trebui, de fapt, să conțină farfuria de la cină

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mâncăm sau nu seara? Depinde de obiectivele fiecăruia. Cum ar trebui să arate cina perfectă, aflăm la „Doctor de bine”.

Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând, nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când, de fapt, la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.

Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor.

În cazul unui meniu echilibrat, farfuria pentru masa de seară va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne, pește, ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi, paste, orez, pâine) sau leguminoase boabe (fasole, mazăre, linte). Ultima treime va fi rezervată pentru legume proaspete sau gătite, cu cât mai colorate și mai diferite, cu atât mai bine.

Dacă vrem să slăbim, menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 calorii, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.

Citește și
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș

Dacă vrem să dormim bine, o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile, tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli, varză, fasole). La capitolul desert, orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.

Pentru copii și sportivi, împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele, câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi și asigură energie pentru activitatea fizică de peste zi. Deci nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, însă aveți grijă să alegeți meniul care vi se potrivește!

Vă aştept duminică, la ora 10, la doctor de bine de weekend, ultima ediţie din acest sezon. Numai bine!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult