Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mişcarea în aer liber este vitală pentru tot sistemul imunitar. Explicațiile specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mult oxigen. Îl luăm din mişcare de orice tip. Este vital pentru celulele imunitare, uzine mari consumatoare.

Relaţia mişcării cu celulele sistemului imunitar are trei direcţii esenţiale. De acestea, depinde apărarea imunitară. Le explicăm imediat.

Mişcarea în aer liber. Vitală pentru tot sistemul imunitar. În primul rând, respirăm eficient şi luăm mai mult oxigen.

Macrofagul este o celulă a sistemuluii imunitar, care culege particule infecţioase din organism. Şi le distruge. Consumă cantităţi uriaşe de oxigen. Ne explică profesorul în imunologie Veronica Lazăr.

Veronica Lazăr, Profesor imunologie, Facultatea de biologie: ”Un macrofag care a înglobat o particulară infecţioasă se modifică ca biochimic şi funcţional, creşte capacitatea de respirație la nivel celular cu până la 600%".

Celulele sistemului imunitar consumă cantităţi uriaşe de oxigen. Îl furnizaţi eficient prin activitate fizică.

Din oxigen producem şi substanţele cu cea mai mare eficienţă în uciderea agenţilor infecţioşi.

În ultimii 2 ani de pandemie, am auzit des despre furtuna de inflamaţie sau furtuna de cytokine. Cea care de fapt face pagube iremediabile în cazul infecțieie Covid-19. Sistemul imunitar, complet dezechilibrat de virus, începe să distrugă ţesuturi. Pandemia ne-a dat o infomație valoaroasă despre mişcare în contextual apărării imunitare.

Inter-leu-kina 6 este o aşa numită citokyna cu efect inflamator. A fost dozată în pandemie ca marker de inflamaţie. Industria farmeceutică a produs anticorpi sintetici împotriva acestei substanţe, ca să blocheze astfel furtuna de inflamaţie din organism, în cazul infecţiei Covid-19.

Dar tot în natură stă în echilibru. Orice tip de acitivitate fizică face acest echilibru chiar la nivelul celulelor de inflamație, inclusiv la nivelul deja celebrei interkeukine 6. Dar de data asta cu efect anti-inflamator.

Iată cum apare echilibrul:

Veronica Lazăr, profesor imunologie, Facultatea de biologie: ”Această interleukina 6 este produsă şi de celulele musculare active în actitivate, în mişcare de orice tip. Celule muscuare produc o interleunkina 6 care reduce inflamaţia, are efect antinflamtor”.

Activitate fizică constantă, în fiecare zi, înseamnă inflamaţie redusă în organisms. Situaţie benefică pentru fiecare celulă.

Şi, implicit, pentru toate celulele sistemului imunitar, care funcţionează astfel în ehilibru. Echilibrul imunitar înseamnă apărare eficientă. Şi nu creşterea imunităţii, aşa cum promit zeci de produse. Creşterea imunităţii nu înseamnă apărare eficientă, ci boală.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult