Modifica setarile cookie
Toate categoriile

MBS, preparatul culinar ideal într-o zi de iarnă. De ce este atât de bună combinația dintre mămăligă, brânză și smântână

Your browser doesn't support HTML5 video.

Care e preparatul culinar ideal într-o zi de iarnă? Mămăliga cu brânză și smântână. Vorbim despre o combinație care eliberează treptat energie, toată ziua.  

Smântâna nu e grăsime pură, așa cum găsim în ulei. Explicații în Doctor de bine.

Rolul grăsimii

Intră în compoziția fiecărei celule, de la creier până la piele, participă la sinteza de hormoni și ține și de cald. Ideal ar fi să variem sursele de grăsime din alimentație, să consumăm zilnic o lingură de ulei sau un cubuleț de unt sau o lingură de smântână. Or fi ele echivalente ca număr de calorii, dar compoziția în acizi grași diferă, iar rolul lor în organism e diferit.

O smântână grasă are 25% grăsime și restul apă, spre deosebire de ulei care are 100% grăsime. De ce să alegeți o smântâna cu 25% grăsime? Pentru că este perfectă și la gust și la consistență: smântâna nu trebuie să fie nici unt, nici iaurt.

Smântâna merge cu sarmale și ardei umpluți, poate fi pusă în sosuri și în ciorbă, sau mâncată ca atare, cu un pic de sare și pâine prăjită. Dar nu putem vorbi despre smântână fără să pomenim de un preparat tradițional românesc: mămăligă cu brânză și smântână sau, pe scurt, MBS. Românilor le place MBS și e normal să fie așa, din mai multe motive.

În primul rând simplitatea: ce poate fi mai curat și mai gustos decât o bucată aurie de mămăligă, lângă un colț de brânză, cu o lingură de smântână? De la copii până la bunici, acest fel de mâncare satisface și foamea și pofta de ceva bun.

Apoi e vorba de consistența cremoasă, care are rolul de a produce plăcere dincolo de conținutul de nutrienți. MBS este un confort-food, ne face bine la suflet pentru că este moale și onctuoasă.

Nu în ultimul rând, brânza conține triptofan, un precursor de serotonină care dă starea de bine la nivel cerebral. Asocierea dintre brânză și mămăligă, adică carbohidrați, favorizează și accelerează conversia triptofanului în serotonină. Singurul lucru care rămâne de hotărât este dacă alegeți brânză proaspătă sau telemea care să acompanieze smântână și mămăliga.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult