Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei a dezvăluit-o

Your browser doesn't support HTML5 video.

Excesul de grăsime are un efect catastrofal asupra papilelor gustative. Nu mai simțim gustul alimentelor și din această cauză avem tendința să mâncăm și mai mult.

De ce ne îngrășăm? Mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin. Am ajuns să iubim prea mult mâncarea. Să fie ea atât de gustoasă și irezistibilă? Să fie mai hrănitoare și mai bogată în calorii? De ce suntem incapabili să ne oprim când simțim că ne-am săturat?

Un studiu recent arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative. Efectul? Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult. Și ne îngrășăm mai tare!

Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După opt săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent, s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă.

Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezenței de grăsime corporală în exces. Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce citokine pro inflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative. Vestea bună? Efectul dispare prin slăbit! Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de excesul de grăsime din organism.

Citește și
Greierele va ajunge în farfuriile noastre, după ce UE l-a declarat numai bun de mâncat. Ce gust are și cum se prepară
Greierele va ajunge în farfuriile noastre, după ce UE l-a declarat numai bun de mâncat. Ce gust are și cum se prepară

Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem. Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție, vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare. Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultra procesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii. Luați în serios kilogramele în plus și scăpați de ele cât mai rapid, odată ce s-au instalat e mai greu de slăbit. Obezitatea ne afectează grav sănătatea și, din cauza ei, riscăm să pierdem gustul vieții!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult