Inima funcționează electric, cu generator, cu tablou de comandă. Ce se întâmplă când apar fluctuații. Ne explică medicii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Inima funcționează tot electric, cu generator, cu tablou de comandă. Ce se întâmplă când apar fluctuații nedorite? Facem povestea electricității.
Energia electrică. Inima funcționează datorită acesteia pentru că o numim organ vital. Are și centrală electrică. O găsim în cămăruța superioară, numitră atriu drept.
Între camerele superioare ale inimii și cele inferioare, structuri inteligente filtrează toate semnalele electrice. Blochează o parte. Centrele de control împiedică inima să aibă activitate electrică anormală. Andreea Groza: „Inima trimite mai multe informații spre creier decât trimite creierul către inimă. În plus, sistemul nervos cardiac are funcții de memorie pe termen scurt, cât și pe termen lung, și poate funcționa independent de comanda centrală”.
Dr. Valentin Leica, medic specialist în cardiologie: „Dacă e afectat un centru principal superior, automat funcția va fi preluată de umătorul centru, dar funcția inimii scade. Dacă și acest centru e afectat, va prelua alt centru. Inima e foarte desteaptă, se adaptează la condițiile de stres patologic până într-un anumit moment. Suferă inima, suferă și alte organe, nu ajunge sânge suficient la creier, la alte organe”.
Se numesc aritmii. Înseamnă că inima bate haotic. Aritmii cu puls scăzut sau cu puls crescut. Soluțiile se numesc stimulator cardiac, dar și așa, numitul defibrillator intern.
Dr. Valentin Leica, medic specialist în cardiologie: „Cablul acela ce se introduce la nivelul inimii este mai inteligent, având posiblitatea de a transmite șocuri electrice și a detecta dereglări de ritm cardiac. Dă un fel de reset al inimii. Dereglări de ritm cardiac, adică aritmiile, principala cauză este boala coronariană cronică și cea acută”.
Arterele coronare înconjoară inima ca o coroană. Acestea alimentează cu sânge oxigenat tocmai mușchiul inimii. Sunt afectate frecvent de ateroscleroză, adică depuneri de colesterol. Aici apare infarctul de miocard.
Contribuie la infact hipertensiunea netratată, colesterolul rău, mare, LDL colesterol, fumatul și diabetul netratat. Astuparea unei artere coronare duce și la tulburări de ritm. Tulburările electrice. Activitatea electrică a inimii se vede la testul numit EKG.