Inflamația ficatului este o boală metabolică tot mai întâlnită. Sfaturile specialiștilor pentru un ficat sănătos
Your browser doesn't support HTML5 video.
Excesul de zahăr, grăsimi, alimente ultra procesate, sucuri și alcool asociat cu o viață sedentară, stres și poluare afectează ficatul și produce steatoză hepatică, adică infiltrarea ficatului cu grăsime.
Este o boală silențioasă, fără simptome, care poate duce la complicații grave. Dar vestea bună este că se tratează, ficatul se reface dacă ne schimbăm dietă și stilul de viață.
Care sunt factorii de risc pentru steatoză? Kilogramele în plus mai ales la nivelul abdomenului, un IMC peste 25, diametru în talie peste 94 cm la bărbați și peste 80 cm la femei, asociate cu diagnostic pozitiv de diabet, hipertensiune arterială sau colesterol crescut. Inflamația ficatului este o boală metabolică pe care trebuie să o tratatăm pe termen lung, o cură Detox de o săptămână nu este suficientă. Ca să regenerăm ficatul este nevoie de un regim alimentar sănătos și echilibrat, o bună igienă de viață și activitate fizică regulată.
Cea mai eficientă metodă ca să ușurăm ficatul de grăsime este să reducem aportul de calorii și să mâncăm puțin, deci să slăbim minim 10% din greutatea corporală. Și farfuria trebuie ajustată: mai puține făinoase, zahăr, fructoză, alcool și produse cu aditivi alimentari, mai multe legume de sezon, cereale integrale și ingrediente naturale. Care sunt obiceiurile bune care ne protejează ficatul?
Primul pas este să eliminăm alcoolul și zahărul care se metabolizează exclusiv în ficat. De fapt molecula periculoasă este fructoza care nu poate fi folosită drept combustibil de organism și se transformă în grăsime în ficat.
Avem fructoză în zahărul clasic, indiferent de culoare, dar și în fructe și sucuri de fructe. Limitați dulciurile la 2-3 porții/săptămână și mâncați fructele ca atare, nu transformate în suc. Cel mai bun obicei ar fi să mâncăm fructe pe post de desert, dar nu mai mult de o porție pe zi. Cea mai multă fructoză o avem în cireșe, struguri și prune și cea mai puțină în piersici, caise și fructe de pădure. Atenție și la excesul de făinoase, prea multă glucoză în sânge obligă ficatul să facă grăsime de rezervă.
Este recomandat să alegem carbohidrați cu indice glicemic mic și varianta integrală pentru cereale. Limitați cantitatea de făinoase de la fiecare masă la maxim 100g, adică o felie de pâine sau 2-3 linguri de orez, paste, cartofi sau mămăligă. Cerealele de mic dejun să fie fără adaos de zahăr, cât despre croissant și produse de patiserie, doar în weekend, ca răsfăț. La capitolul legume nu există limitări, cu cât mai multe și mai colorate, cu atât mai bine! De consumat la fiecare masă ca aperitiv, salată sau garnitură, crude sau gătite, proaspete sau congelate.
Grăsimile trebuie să fie și ele prezente în meniu, mai ales acizii grași omega 3 cu efect antiinflamator.
Să știți că nu grăsimea face ficatul gras, ci carbohidrații. Consumați pește gras de minimum 2 ori/ săptămână, 2-3 linguri de ulei de măsline în salată și un pumn de nuci sau migdale la gustare. Cu așa meniu refaceți și ficatul și silueta!