Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Impactul major al scăderii în greutate asupra organismului. Cum ne ajută să prevenim diabetul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Glicemie și trigliceride crescute, dar și burtică. Toate ar putea indica pre-diabet, dar problema poate fi rezolvată dacă slăbiți.  

Toată lumea are impresia că slăbim ca să arătăm mai bine ca siluetă, însă sănătatea noastră primește niște beneficii de nebănuit. 10% din greutate dacă pierdem, tot organismul întinerește, se însănătoșește, analizele se îmbunătățesc, deci este incredibil ce rezultat benefic are corpul nostru dacă mai pierde din celulele de grăsime.

Pre-diabetul nu prea se întâlnea, aveai diabetul din naștere care apărea mai mult la bărbații cu stres. În schimb, la femei nu aveam atât de mult pre-diabet pentru că femeile nu prea făceau diabet. Acum, din cauza acestor kilograme în plus, mai ales la nivelul abdomenului, organismul tău s-ar putea să fie afectat. Grăsimea e păcătoasă, pentru că ea este rezistentă la insulină. Insulina e hormonul care ne ține glicemia în control, iar grăsimea de pe abdomen nu lasă insulina să-și facă treaba.

Ne punem un centimetru în jurul taliei și vedem dacă la bărbați depășește 100 cm și la femei 80 cm. În acest caz avem un semn de alarmă. Apoi mai vin analizele modificate, adică o glicemie peste 100, care ai impresia că nu e mare lucru dimineața, pe nemâncate. Apoi se mai modifică un pic și colesterolul sau trigliceridele, care înseamnă deja că ficatul suferă și, în momentul în care avem grăsime în plus, se infiltrează cu grăsime și nu mai are capacitatea, culmea, să scoată colesterolul din sânge.

Deci este grăsimea urâtă din punct de vedere medical. Nu ne omoară, nu ne de un diagnostic de boală, însă ne afectează toate organele interne într-un mod, într-un mod nedorit și, culmea, e reversibil.

În momentul în care avem toate aceste semnale de alarmă medicale, dacă ne apucăm și slăbim, lucrurile sunt spectaculoase. Organismul se reface extraordinar. Stilul de viață sănătos și își pune amprenta într-un mod extrem de eficient și organismul nostru, dacă ar avea voce, ne-ar mulțumi pentru că vedem rezultatele analizelor, nu știu, la trei luni, la șase luni distanță, un tablou surprinzător de bine îmbunătățit doar pentru simplul fapt că am slăbit.

Iar din punct de vedere al riscului, Mihaela Bilic recomandă tuturor celor care au glicemia la limite să-și facă o analiză simplă, care se numește hemoglobină gricozilată și care ne arată un echilibru al glicemiei pe optim.

Sezonul fructelor poate și el să fie o provocare. Prea multă fructoză este materie primă pentru fermentație și pentru alcool. Da, pentru că grăsimile se acumulează din nou în ficat și el se face steatozic. Și apoi dacă ficatul nu mai merge, iar se strică tot.

Deci organismul nostru funcționează ca o mașinărie mai complexă, iar noi vrem să ne satisfacem toate poftele. Din vină, când nu mâncăm zahăr, zicem că ne scade glicemia. Corpul cere, astfel că mâncăm prea multe fructe și stricăm ficatul. Deci nimic nu e bun când e prea mult. A fi mai slab, chiar și mai slab decât normal, culmea, nu aduce niciun risc de boală, asta trebuie să reținem, n-avem cum să greșim când suntem prea slabi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult