Iarna este mai greu să ne luăm cantitatea de antioxidanți din hrană. La ce soluții putem apela pentru a menține echilibrul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cele mai importante molecule antioxidante nu sunt în mâncare, ci se produc prin mișcare. Vă explicăm chiar acum. Începe „Doctor de bine”.
Antioxidanții. Sunt luați ușor în acest sezon din fructe de pădure congelate și sunt utili într-o dietă echilibrată. Echilibrat înseamnă divers, și cu puține prăjeli. Mâncarea prăjită e principala sursă de oxidanți pe care o aducem în organism.
Dr. Camelia Stancu, Institulul de Biopatologie Celulară: „Cei care provin din surse naturale au o stabilitate redusă, se decompun și sunt metabolizați repede la nivel tubului digestiv, nu ajung în forma lor de molecule antioxidante la nivel de celulă”.
Dar la nivelul celulelor contează, pe lângă hrana diversă, să producem singuri molecule antioxidante. Se numesc HDL colesterol, colesterol bun și sunt produse în număr mare, prin mișcare.
Salvestrolii sunt tot substanțe active, utile, din plante, produse când acestea sunt atacate de virusuri, bacterii ori ciuperci. Salvestrolul este sintetizat în locul unde a avut loc atacul.
Iuliana Vasilache, farmacist principal: „Consumăm aceste substanțe din legume, fructe, ierburi. Ne luăm aport din aceste substanțe, dar dacă plantele sunt stropite cu pesticide, nu le vor mai produce, pentru că nu ar mai avea sens”.
Este un argument să consumăm vegetale din producția ecologică, dar și fructe ori legume în parioada de coacere. În sezonul rece, avem măceșele.
Iuliana Vasilache, farmacist principal: „Plantele sunt mult mai susceptibile de a fi atacate de patogeni în perioada coacerii și atunci produc salvestroli, dar noi culegem fructele necoapte, apoi le ținem în depozite și să le vindem la raft perfecte, iar am pierdut o perioadă plină de salvestroli”.
Acesta e un argument să consumați fructe ori legume proaspăt desprinse de pe tulpină, ori de câte ori aveți ocazia. Găsim aceste substanțe, salvestrolii, și sub formă de suplimente.