Greutatea corporală vă arată câte proteine de origine animală trebuie să consumați zilnic. Explicațiile medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Carnea, oul și lactatele. Doar aceste alimente conțin proteine complete. Intră în tubul digestiv și din ele organismul își extrage cărămizile din care suntem construiți. Le numim aminoacizi. Toți aminoacizii necesari vieții vin din alimentele de orgine animală.
Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Organismul își ia cărămizile și aruncă ce nu-I mai trebuie – acidul uric rezultă din acest proces. Un rinichi sănătos, care nu a fost afectat niciodată de nimic, elimină produșii care rezultă din proteine”.
De ce să nu excludem din dietă zilnică proteinele din carne, ouă sau lactate? Pentru că din aceste ne refacem fiecare celulă. În lipsă, apare malnutriția.
Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Malnutriția, nutriția proastă, nu înseamnă că slăbești, ci că în interior celulele și țesuturile nu mai primesc ce au nevoie. Malnutriția este un important factor pentru moarte. Malnutriția nu e neapărat ceva ce se vede cu ochiul liber. Poți să ai malnutriție, fără să fii piele și os”.
Dacă rinichiul este într-un stadiu de incapacitate funcțională, proteinele de origine animală nu se exclud. Doar le calculați alături de medic.
Câte proteine să consum zilnic
Dacă rinichii sunt sănătoși, deci funcționali, întâi mă urc pe cântar și încep să fac calcule simple.
Un gram de proteine de orgine animală, per kilogram corp. În fiecare zi. Spre exemplu, pentru un adult de 70 de kilograme – 70 de grame zilnic.
Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Câte proteine vin din 100 de grame de carne? Câte proteine vin din 100 de grame de brânză? Din ambele - 20 de grame de proteine. Dacă într-o zi au mâncat 100 de grame de șnițel, 100 de grame de carne de pui în crud - ai luat 20 de grame, 2 felii de brânză – ai făcut 40 de grame”.
Din 100 de mililitri de lapte vin trei grame de proteine. Dintr-un ou - 7 grame de proteine. Din 100 de grame de carne – 20 de grame de proteine. Din 100 de grame de brânză – tot 20 de grame.