Fumatul duce la creșterea numărului de globule roșii din sânge. Este o adaptare la un toxic permanent
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ne uităm la adaptări spectaculoase. Să înțelegem ce înseamnă prevenție eficientă. Stă în puterea fiecăruia.
Lipsa oxigenului din sânge – asta determină țigara. Oxigenul e transportat de celulele roșii, numite eritrocite. Niciunui țesut uman nu îi place fără oxigen. Cum ne adaptăm?
Prof. univ. dr. Alina Tănase, director medical Insitutul Fundeni: „Organismul nostru reacționează la lipsa de oxigen. Este o creștere a numărului de eritrocite date de diferiți stimuli, cel mai frecvent este fumatul. Trebuie renunțat la fumat și repetat hemograma, și cu sigurață își revine. Ca și la altitudine, avem o hemoglobină un pic mac mare”.
Prea multe globule roșii în sânge, vorbim de o adaptare la un toxic permanent – fumul de țigară. Prea mult. Nu înseamnă prea bine. Dimpotrivă.
Vedem și alte adaptări la mediul toxic.
Prea multă mâncare. Înseamnă prea mută glucoză în sânge. Toate celule se protejează de bombardamentul alimentar. Adică se adaptează.
Au receptori pentru insulină, pe care îi închid. Ca să nu fie intoxicate. Închiderea acestor receptori se numește rezistență la insulină.
Prof. univ. dr. Bogdan Timar, decan facultatea de medicină, Timișoara: „Celulele încearcă să se protejeze de acest flux de glucoză să nu devină toxic. Ce înseamnă? Persoana noastră are glucoză sanguină, are suficientă insulină, dar insulina nu mai poate să găsească acele uși să bage glucoza în celule”.
80% din persoanele, care fac diabet de tip 2, au rezistență la insulină inițial. De la prea multă mâncare.
Presiune prea mare în vasele de sânge? Hipertensiune adică. Mușchiul inimii se îngroașă. Să se adapteze. Procesul duce la insuficiență cardiacă.
Conf. univ. dr Elisabeta Badilă, medic primar cardiolog: „Imaginați-vă că avem ca un perete rigid în fața inimii, iar eu inima trebuie să înving presiunea din fața mea ca să pot sa arunc sânge în față. Dacă eu depun un efort mare va trebui să mă adaptez și să îmi ingroș pereții ca să pot să fac acest efort foarte mare. Hipertensiunea nu e tratată, ca nu e cunoscută, inima își găsește procese de adaptare. Ajunge să își îngroașe pereții. În timp, devine ineficientă”.
Boala se numește hipertrofie ventriculară stânga. Are drept capăt de linie insuficiența cardiacă, adică inima nu mai este în stare să irige tot organismul. Tensiunea se verifică de două ori pe an.
Aportul de sare zilnic la o persoană sănătoasă nu trebuie să depășească 5 grame zilnic. O linguriță. Ne spune chiar Organizația Mondială a Sănătății.