Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fibrinogenul, o proteină pe care o fabrică ficatul. Cum traducem această informație în obezitate și diabet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se numește fibrinogen și este tot o proteină pe care o fabrică ficatul. Este și aceasta una dintre analizele care pot arăta inflamație în organism și extrem de multe boli.

Testele de inflamație cresc în infecții acute, alergite neținute în control, în cancer. Fumatul este o boală cronică, care determină inflamație cronică, dar și în obezitatea.

Ne uităm la aceleași celule macrofage. Conțin un număr uriaș de receptori speficici. În funcție de pericol, un receptor declanșează macrofagul să se activeze și să apere, adică să distrugă agresorul.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Monitorizarea acestor markeri de inflamație este importantă și poate oferi clinicianului sugestii importante privind un diagnostic”.

Obezitatea înseamnă inflamație cronică și, ca să se complice și mai mult această boală, celulele imune numite macrofage, au receptori pentru hormonul insulină, cel care scade zahărul din sânge.

Citește și
rinichi
Cum ne menținem sănătatea rinichilor și care sunt factorii dăunători

Andreea Groza: Odată ce mâncăm, pancreasul eliberează hormonul insulină. Acesta va lua glucoză, zahărul din sânge. Duce acest zahăr în celule, unde e folosit drept energie. Odată ce ia zahărul din sânge, glicemia se normalizează.

Cum traducem această informație în obezitate și diabet, două boli care fac inflamație cronică? Ne explică prorectorul Universității București, Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Macrofagul are receptori inclusiv pentru insulină și asta pune probleme la pacienții cu diabet de tip 2 și obezitate, deoarece în țesutul adipos există macrofage care, prin acești receptori, consumă insulina. Apare rezistența periferică la insulină. Și glucoza rămâne la un nivel ridicat, chiar dacă pancreasul produce insulină. E consumată de receptorii din macrofage”.

Țesutul gras este extrem de bine vascularizat. Vorbim de un agresor intern. Luptăm împotriva lui cu celulele macrofage. De fapt, tesul gras e plin de aceste celule de apărare, dar sunt o sabie cu două tăișuri. Vin să apere, dar noi mărim țesutul gras mai mult, și mai mult. Macrofagele devin parte din boală. De aceea, grăsimea în cantitate mare înseamnă boală, nu probleme estetice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult