Durerea șoldului poate să arate artroza. De ce trebuie monitorizate colesterolul și glicemia
Your browser doesn't support HTML5 video.
De la gradul 3 - trebuie protezată.
Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie și traumatologie: ”Suprafețele care sunt în mișcare, vedem schematic cum s-ar mișca ele, sunt acoperiți de cartilaj articular. E de structură mobilă care suferă, îmbătrânește și se uzează”.
Apare durerea la mers. Odată ce cartilajul dispare, durerea devine constant. De la gradul 3, artroza se protezează. Nu există medicamente care s-o vindece.
Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie și traumatologie: ”Această componentă metalică este de fapt proteza pe care noi o folosim pentru a înlocui această articulație deteriorată. Noi transformăm această articulație care freacă os pe os, când pacintul e măcinat cu dureri, într-o articulație nouă”.
Durerile dispar, șoldul își recapătă mobilitatea. La artrozele avansate, se constată inegalități între membrele inferioare. Prin intervenția chirurgicală, acestea dispar.
Verificați-vă în fiecare an profilul lipidic
Deși boala degenerativă artroza are multe cauze, două dintre ele sunt mai puțin știute.
În fiecare an, medicii recomandă să vă verificați așa numitul profil lipidic, adică trigiceridele, colesterolul rău, LDL, colesterolul bun numit HDL. Dar și glicemia. Așa este evaluat riscul cardiovascular. Dar modificări în aceste analize înseamnă și degradarea rapidă și a articulațiilor.
Colesterolul prea mare în sânge modică lichidul sinovial, prezent în toate articulațiile.
Dr. Cătălin Gican, medic specialist ortopedie: ”Nu face altceva decât să modifice lichidul sinovial, care este foarte important pentru hrănirea cartilajului. Dacă nu e hrănit cum trebuie, încep să sufere”.
Și diabetul necontrolat contribuie la degradarea accelerată a cartilajelor din organism.
Sursa: Pro TV
Etichete: glicemie , artroza , colesterol , durere , sold
Dată publicare: 22-11-2021 07:24