Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dragoș Crețoiu, la ”Doctor de bine”: Ce înseamnă o boală genetică și cum se poate depista

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dr. Dragoș Crețoiu, medic primar genetică medicală, a fost invitatului emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Medicul a explicat ce înseamnă o boală genetică și cum se poate depista, care sunt diferențele între o boală genetică și una ereditară, dar și în ce perioada a sarcinii pot fi depistate problemele genetice.

”Bolile genetice sunt boli care își au originea în erori, în materialul genetic, adică în ADN, fie el din nucleul celulei sau din mitocondri.” - a explicat dr. Dragoș Crețoiu.

Există diferențe între o boală genetică și una ereditară?

 

Citește și
doctor
”Doctor de bine”. Maria Linca, despre ajutorul de care au nevoie adolescentele care devin mame

”Bolile ereditare au o componentă genetică, deci practic sunt o categorie de boli genetice. Există mai multe clasificări, bolile genetice pot fi clasificate în funcție de tipul de eroare din materialul genetic, de exemplu anomalii cromozomiale sau mutații în anumite gene. Aici ar trebui menționat că materialul genetic se află în interiorul celulei, sub forma a 23 de perechi de cromozomi: 22 de perechi de cromozomi cromatici și o pereche de cromozomi așa numiți sexuali, X și Y. Altă clasificare ar fi tipuri de boli cu determinism genetic sau cu predispoziție genetică.” - a mai spus medicul în emisiunea ”Doctor de bine”.

Defecțiunile genetice au legătură cu stilul de viață al mamei?

 

”Da, dieta sau stilul de viață al mamei, fumatul, de exemplu, pot influența anumite caracteristiciale materialului genetic, care pot fi transmise către făt.” - a explicat dr. Crețoiu.

Se pot face teste genetice în timpul sarcinii?

 

”Da, sarcina ar trebui monitorizată. Monitorizarea nu se face neapărat cu teste genetice, într-o primă fază, se face cu niște teste biochimice împreună cu ecografia, morfologia fetală, adică felul în care arată fătul. Dacă aceste analize biochimice de sânge, sângele mamei, arată că ar fi probleme, atunci se recomandă testarea genetică pentru confirmare.” - a răspuns medicul specialist.

Există semne sau simptome care să ne avertizeze asupra existenței unei probleme genetice?

 

”Aceste semne sunt în principal ecografice, adică la ecografie se vede dacă sunt probleme ale sistemului osos, ale sistemului nervos, central, ale inimii fătului.” - a mai spus dr. Dragoș Crețoiu, medic primar genetică medicală, în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată exlusiv pe www.stirileprotv.ro.

Mai multe informații despre bolile genetice găsiți în înregistrarea VIDEO a emisiunii!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult