De ce NU este bine să bem apă, suc sau alcool în timpul mesei. Explicațiile medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu încântare ne uităm spre Sărbători și cu propria lecție de biologie în buzunar.
Prea multă mâncare în fiecare zi. Și mai multă mâncare de SărbătoriCe face mâncarea prea multă? Pare cea mai simplă întrebare. Răspunsul este, de fapt, fiziologia umană. Efectele acute și cele cronice ne privesc toată biologia.
Efectele acute privesc tubul digestiv. Balonare, dureri abdominale, tranzit intestinal lent. Amplificăm neplăcerile cu lichide băute în timpul mesei.
Dr. Laura Iliescu, medic la Institutul Clinic Fundeni: „Dacă bei lichidei în timpul mesei, lichidele diluează enzimele digestive. Cu atât mai mult persistă în stomac alimentele. Se elimină mai greu”.
E valabil și pentru apa băută în timpul mesei, dar și pentru sucuri, ori alcool. Masa în liniște, pe îndelete, înseamnă să lăsați sistemul endocrin să își facă misiunea - enzimele digestive să poată fi secretate în timpul normal.
Mâncați. După digestia completă, alimentele ajung în sânge sub formă de zahăr, glucoză cu alte cuvinte. Aceasta nu rămâne însă în sistemul circulator, ci trebuie să ajungă în fiecare celulă ca s-o hrănească.
O conduce în celule din sânge, un hormon numit insulină și produs de pancreas. Este transportatorul de combusibil din lumea vie. Ca să o conducă, celulele trebuie să fie permeabile la insulină, nu rezistente.
Dr. Laura Iliescu, medic la Institutul Clinic Fundeni: „Din moment ce tot mâncăm apare acea rezistență la insulină, nu doar în țesutul adipos, ci și în celulele musculare, în ficat”.
Celule nu mai răspund la insulină. Înseamnă că nu sunt hrănite. Asta în ciuda cantității mari de mâncare. Celule rezistente la insulină înseamnă faza premergătoare diabetului.
Ne uităm din nou la pancreas. Nu doar secretă hormonul insulină, ci participă la digestie și cu enzime pancreatice. Trebuie respectate. Cantitătile mari de mâncare pot face așa numita pancreatită acută. O dramă care distruge tocmai organul vital numit pancreas.
Efectele cronice privesc sistemul imunitar și vasele de sânge, unde apare ateroscleroza.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 10-12-2023 11:52