Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce supraponderalii au puțină vitamina D în sânge și ce recomandă medicii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Acționează la nivelul sistemului imunitar, în respirație, în compoziția sângelui. Vorbim despre obezitate. De fapt, despre o boală care are nevoie de tratament pentru cele trei direcții.

 

De ce supraponderalii au puțină vitamina D în sânge și ce recomandă medicii 

Andreea Groza: „De ce supraponderalii au puțină vitamina D în sânge? Vitamina D poate fi depozitată în celulele grase, dacă acestea sunt multe. Odată depozitată, scade concentrația din sânge, cea care contează”.

Dozele corecte de vitamina D se recomandă după analiza de sânge, care apreciază concentrația de vitamină din sânge. Apoi cereți medicului suplimente. Kilogramele de grăsime afectează răspunsul imun. Așa arată celulele numite macrophage. Aparțin sistemului imunitar. Se infiltrează în țesutul gras și determină inflamația.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Țesutul gras e un țesut toxic. Produce și factori de inflamație, se duc în mușchi, în ficat, în pancreas. Țesutul gras este un țesut inflamator, nu e un țesut mort, inactiv. Inflamația cronică te sapă pe dedesubt”.

Citește și
Sporuri pentru afecțiuni ale spatelui, votate la Primăria Cluj-Napoca. Cum s-a justificat Emil Boc
Sporuri pentru afecțiuni ale spatelui, votate la Primăria Cluj-Napoca. Cum s-a justificat Emil Boc

De aceea, dacă sunteți supraponderali, vi se recomandă să faceți testele de inflamație. Este vorba de proteina C reactivă, fibrinogen, VSH. Acestea sunt modificate, chiar dacă nu aveți vreo infecție în organism. Sângele are o funcție normală de coagulare asigurată de celulele numite trombocite. În lipsa acestei funcții, nu s-ar vindeca leziunile. Grăsimea o modifică.

Prof. dr. Cătălin Copăescu, medic chirurgie minim invazivă: „Obezitatea asociază un sindrom pro-coagulant, sângele se coagulează mai ușor, apar tromboze, agravează situația”.

Tromboze înseamna cheaguri de sânge în vase care pot determina accidente vasculare. Obezitatea vulnerabilizează toate funcțiile sistemului cardio-vascular. Boala numită obezitate are nevoie de diagnostic, apoi de program medical. Prin acestea se normalizează inclusiv funcțiile vitale ale organismului uman.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult