Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce se umflă picioarele și ce legătură are asta cu imunitatea scăzută. Regula celor 10 minute

Your browser doesn't support HTML5 video.

Celulele albe din sânge apar în limfă. Se maturizează într-o glandă imunitară și locuiesc apoi în ganglioni. De aici pleacă în patrulare. Permanent.

Aceste drumuri complicate în sistemul imunitar sunt dependente de mișcarea noastră. Dacă nu ne mișcăm în fiecare zi, nu avem cum să ne apărăm eficient.

În permanentă mișcare - aşa sunt celulele albe eficiente. Altfel spus, acesta este răspunsul corect al sistemului imunitar.

Celulele albe, numite limfocite T, se educă în glanda numită timus. Alte celule albe, numite limfocite B, sunt educate, la început, în măduva osoasă.

Urmează a doua etapă a educației imunitare. Se petrece în ganglionii limfatici. Sunt peste tot. Peste 200 - are doar gâtul. Aici, celulele albe își definitivează educația. Știu ce să facă - dacă recunosc un dușman. Știu să lupte. Și să câștige. Dușmanul poate să fie un virus, o bacterie, o ciupercă sau o celulă malignă.

Citește și
Alocația de hrană a bolnavilor din spitale va fi actualizată cu indicele prețurilor de consum la alimente, din mai
Medicii avertizează cu privire la o nouă pandemie. Virusul la care oamenii nu sunt imuni

Din ganglionii limfatici, adică din limfă, celulele albe trec apoi în sânge. Ne explică membra Academiei Române, Carmen Chifiriuc, expertă în sistemul imunitar uman:

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Universitatea București: „Circulația sanguină este cea care transportă aceste limfocite în toate țesuturile noastre, acolo unde există un semnal de ajutor. De aceea, ele sunt legate - circulația limfatică cu cea sanguină în răspunsul inițial și în menținerea în echilibru al sistemului imunitar”.

Şi acum ne imaginăm că atâta vreme cât stimulăm circulația limfatică și circulația sanguină, practic celulele imunitare vor putea fi transportate rapid și eficient acolo unde e un necaz în țesuturi, pentru că ele patrulează.

Sângele le ajută să patruleze țesuturile noastre, apoi se reîntorc în ganglionii limfatici, e tot timpul circulația asta. Această trecere permanentă din organele limfatice în sânge este absolut dependentă și favorizată de mișcare!

Fără mișcare, practic nu există răspuns imun competent. Cum demonstrăm că limfa are nevoie, permanent, de mișcare? Stăm ore în șir pe scaun. Sau în picioare. Stăm. Vom vedea cum se umflă picioarele și, uneori, chiar mâinile. Aceasta este dovada că sistemul imunitar suferă pentru că nu ne mișcăm. Dar nu are senzori de durere, așadar chiar dacă suferă, nu doare.

Ce înseamnă că mâinile ori picioarele își măresc dimensiunile?

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Universitatea București:„Asta înseamnă că limfa în loc să fie în vasele limfatice, în circulația limfatică iese în spațiile dintre celulele noastre. Circulația e sărăcită în celulele imunitare, care ar fi trebuit să fie purtate peste tot - din creier până la picioare.”

Ne dorim o mișcare permanentă, dar un efort moderat, acest efort moderat contribuie la menținerea celulelor imunitare într-o stare de alertă. Mușchii și articulațiile, supuse unui efort moderat, suferă un stres moderat. Celulele imunitare îl sesizează. Activează celule pro-inflamatorii și anti-inflamatorii în același timp. Acesta este echilibrul - adică răspuns imunitar corect și instantaneu.

Ne uităm și la celulele musculare. Activate de mișcare, produc factori imunitari. Se numesc miokine. Mușchii devin astfel parte din apărare:

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Universitatea București: „Sunt implicate inclusiv în reglarea răspunsului imun. În reglare citokinelor pro şi anti-inflamatorii. Și activitatea celulei musculare în sine ajută reglarea răspunsului imun.”

La fiecare 50 de minute, petrecute pe un scaun, în picioare sau în pat, în timpul zilei, mergeți și mişcaţi-vă 10 minute. Nu contează ce fel de mișcare. Doar mişcaţi-vă 10 minute din fiecare oră. Așa puteți avea un sistem de apărare perfect.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult